Bach áthangszerelné az olimpiát

International Olympic Committee (IOC) president German Thomas Bach, speaks with journalists after a round table with diverse athletes from around the world to present the new Olympic agenda 2020 discussions, at the Olympic Museum, in Lausanne, on November
International Olympic Committee (IOC) president German Thomas Bach, speaks with journalists after a round table with diverse athletes from around the world to present the new Olympic agenda 2020 discussions, at the Olympic Museum, in Lausanne, on November 18, 2014. The Olympic Agenda 2020 discussions with a set of 40 recommendations that will shape the future of the Olympic Movement, will be presented, discussed and voted upon by the full IOC Membership at the 127th IOC session in Monaco on next 8 and 9 December. AFP PHOTO/ POOL / JEAN-CHRISTOPH BOTT
Vágólapra másolva!
Az olimpiai mozgalom története fordulóponthoz érkezett, állítja Thomas Bach, a NOB elnöke, aki 20+20 címmel készített reformtervezetet.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint ideje véget vetni a gigaolimpiáknak, amelyek megrendezésére egyre inkább csak szuperhatalmak vagy diktatórikus államok vállalkoznak.

Olyan, anyagilag egyébként irigyelt városok léptek vissza a pályázástól, mint München, Bécs vagy az egyaránt svájci Davos és St. Moritz. Nem véletlen: számos egykori helyszín manapság inkább szégyenszemre bukkan fel a sajtóban, a düledező, rozsdálló, használaton kívüli létesítményeivel.

Bach éppen ezért lényeges változtatásokat tervez.

A városoknak elsősorban azt kell bizonyítaniuk, hogy a hosszú távú fejlesztési terveikbe illik az olimpia megrendezése, könnyítésképp pedig bizonyos versenyeket más helyszínre vihetnének - amire ugyan bőven akadt példa eddig is, ám ezentúl még rugalmasabb lenne a rendszer.

Bach előadja a programját Forrás: AFP/Jean-Christophe Bott

Bach támogatná a lebontható létesítményeket, de elsősorban a már meglévőekbe vinné a programot. Rugalmasabban kezelné a sportágakat is, melyek akár csak egy-egy olimpián szerepelnének.

A költségcsökkentés érdekében létszámplafon is lenne, ami a sportolókon kívül az őket segítő személyzetre is vonatkozna. A tervezetről a jövő hónap elején szavaz majd a NOB.