Hasítottak a csapataink 2014-ben

Görbicz Anita Budapest, 2014. május 4.
Görbicz Anita örül egy gól után az MVM női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében játszott Győri Audi ETO KC - Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) mérkőzésen a Papp László Sportarénában 2014. május 4-én.
MTI Fotó: Ková
Budapest, 2014. május 4. Görbicz Anita örül egy gól után az MVM női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében játszott Győri Audi ETO KC - Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) mérkőzésen a Papp László Sportarénában 2014. május 4-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Ugyan kosárlabdában és jégkorongban nem robbantunk be Európa élvonalába, a magyar csapatok mégis jó évet zártak 2014-ben. A női röplabda-válogatott 28 év után ismét Európa-bajnokságon szerepelhet, a vízilabdázók egy ezüstöt és egy bronzot szereztek a budapesti Európa-bajnokságon. A kézisek klubszinten taroltak: a győri lányok Bajnokok Ligáját, a szegedi férfiak EHF-kupát nyertek.

Kézilabda: kötelező kipipálva

Az évet két félsikerű világverseny foglalta keretbe, amelyeken mind a férfi, mind a női kézilabda-válogatott minimálisan, de teljesítette a szövetség által kitűzött célt. Az akkor még Mocsai Lajos vezette férfiválogatott az Európa-bajnokság csoportkörében döntetlent játszott az izlanidakkal és a norvégokkal, kikapott Spanyolországtól, majd a középdöntőben megverte Macedóniát, illetve elvérzett Dániával és Ausztriával szemben is, így csak a nyolcadik helyet csípte meg.

Az elbukott vb-selejtező után azonban nem maradhatott el a kapitányváltás, a hírek szerint a csapat is igényelte, Mocsai is inkább az egyetemi munkájára szeretett volna koncentrálni, így érkezett Talant Dujshebajev, akire nem kis feladat vár, a 2016-os Eb-n kell ugyanis megragadni az olimpiai részvétel lehetőségét.

Lékaira és Zubaira nagy feladatok várnak a válogatottban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A nőknél Németh András kapott megbízatást a riói olimpia végéig, ehhez komoly csapatot kell építenie a kapitánynak. Első lépésként egy többé-kevésbé elhibázott kerettel, de hat közé juttatta a válogatottat az Európa-bajnokságon, így kiemeltként várva a vb-sorsolást az abszolút verhető Ausztriát kapta.

Címvédő ETO, pazarul hajrázó Szeged

Klubszinten sokkal sikeresebb évet zártunk, elsősorban a Győri Audi ETO KC-nak köszönhetően. Az Ambros Martin vezette csapat veretlenül védte meg a címét a Bajnokok Ligájában. A hibátlan csoportkör után a középdöntőben két Buducnost elleni döntetlen is belefért a sorozat történetében először megrendezett Final Fourhoz. A budapesti négyes döntőben aztán előbb a dán Myidtjyllandot, majd a Buducnostot is legyőzve lett első a Győr.

Görbicz Anitával megállíthatatlan volt a Győr Forrás: MTI/Kovács Anikó

A férfiaknál ugyancsak a négyes döntőig menetelt az MKB Veszprém, a csoportkörben a Rhein-Neckar Löwent utasította maga mögé, az egyenes kiesés során a Wisla Plockot és a PSG-t búcsúztatta, Kölnben aztán nem jött össze a bravúr. Az elődöntőben a Kiel 29-26-ra, a harmadik helyért a Barcelona 26-25-re verte a Veszprémet, így maradt a negyedik hely.

Annál nagyobbat ment a Pick Szeged. Bár kiesett a BL selejtezőjében, az EHF-kupában remekelt. Ha valaki csak legyintett, amiért a gyengébb mezőnyben két vereséget is összeszedve eljutott a végjátékig, a berlini Final Fourral már maradéktalanul elégedett lehetett. A szegediek az elődöntőben nagy meglepetésre legyőzték a házigazda Füchse Berlint (24-22), majd a fináléban 29-28-ra felülmúlták a francia Montpellier-t is.

Eb-ezüst jutott a férfipólósoknak

A tavalyi, barcelonai világbajnoki cím után örömünnepre készült a magyar vízilabda a nyári, budapesti Európa-bajnokságon, de az aranyérem ezúttal nem jött össze.

A férfiválogatott a csoportban nem hibázott, legyőzte a nagy riválisok közül Szerbiát és Horvátországot is, majd az elődöntőben 8-7-re felülmúlta Olaszországot. A fináléra aztán hiába telt meg a margitszigeti uszoda, a szerbek esélyt sem adtak, és 12-7-re győztek.

Benedek Tibor a vb-arany után Eb-ezüstöt nyert a pólósokkal Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Hat meccsen át nagyon erősek voltunk, de a legutolsón nem tudtunk eléggé dühösek lenni. Mentálisan rengeteget kivett a zsinórban megnyert hat meccs" - mondta az Origónak Benedek Tibor szövetségi kapitány.

Megvan a riói csapat női vízilabdában

A nők dolga nehezebb volt, a csoportban kikaptak Hollandiától (11-12) és bár sikerült legyőzniük a négy közé jutásért az oroszokat (11-7), az elődöntőben 9-8-ra elbuktak a későbbi győztes spanyolok ellen. De nem maradt a csapat érem nélkül, a bronzmeccsen 10-9-re verte az olaszokat.

"Az ilyen egygólos meccseket is meg kell tudni nyerni, ennek a tudományát kell csiszolni"- nyilatkozta Merész András szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy a csapatépítés befejeződött, mostani 18-19-as névsorból kerül ki minden bizonnyal az olimpiai együttes is.

Főnixként támadt fel a női röplabda-válogatott

Évtizedek óta nem volt oka örömre a magyar röplabdasportnak (leszámítva a férfiválogatott 2001-es Eb-9. helyét), a nyáron viszont a női válogatott kiharcolta, hogy 28 év után ismét Európa-bajnokságon szerepelhessen. Az 1975-ben ezüst-, 1977-ben, 1981-ben és 1983-ban bronzérmet szerző csapat 1987 óta nem szerepelt kontinensviadalon, ezúttal viszont Jan De Brandt szövetségi kapitány csapata Franciaország, Izrael és Svédország előtt jobb játszmaaránnyal megnyerte selejtezőcsoportját.

A női röplabda-válogatott nagy bravúrt hajtott végre Forrás: Hunvolley.hu

Poór Csaba, a magyar szövetség elnöke azt mondta, De Brand kinevezésével egy teljesen új filozófia érkezett a magyar röplabdába. Kötél Zsanett, a csapat játékosa ennél is tovább ment: "Hasonló kaliberű eredmény ez, mintha a fociválogatott jutott volna ki az Eb-re, bár szerintem nekünk könnyebb az élmezőnyhöz felzárkózni, mint a focistáknak. Gyakorlatilag másfél év alatt sikerült, annyi ideje indult meg a fejlődési folyamat" - nyilatkozta az Origónak.

Négyes döntő, semmi más

Kosárlabdában és jégkorongban nem örülhettünk ekkora sikernek, bár a Szolnoki Olaj a 2011-12-es szezonja után 2013-2014-ben is bejutott az EuroChallenge Kupa négyes döntőjébe, és ezúttal is a negyedik helyen zárt.

A férfiválogatott 1999 után ismét Eb-n szerepelhetett volna, de a selejtezőcsoportban nem volt olyan szerencséje, mint a női röplabdázóknak: Csehország és Grúzia szintén 10 pontot szerzett, de az utolsó fordulóban hiába vertük 15 ponttal a cseheket, két pont híján csoportharmadikként végeztünk, és lemaradtunk a 2015-ös Európa-bajnokságról.

Közel állt az Eb-szerepléshez a férfi kosárválogatott Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A férfi jégkorong-válogatott a dél-koreai divízió I-es világbajnokságon messze volt a feljutástól, de hat pontot gyűjtve a kieséstől is, a nullapontos házigazdánál így is jobb volt.