A WADA újravizsgál háromezer orosz mintát

dopping
SWITZERLAND, Epalinges : TO WITH AFP STORY IN FRENCH BY STEPHANIE PERTUISET---A blood sample is removed from sealed container used for secure transportation at the Swiss Laboratory for Doping Analysis in Epalinges near Lausanne on February 25, 2009. The International Cycling Union (UCI) promised weeks ago the first sanctions related to the biological passport but to want to make its new anti doping weapon 100 per cent reliable before the Court of Arbitration for Sport (CAS). AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Az orosz állami sportvezetés átadott háromezer mintát újra bevizsgálás céljából a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek az ARD német televíziós csatornán három hete bemutatott, az állítólagos szisztematikus orosz doppingprogramról szóló műsor hatására elrendelt WADA-nyomozás hatására.

Vitalij Mutko sportminiszter kijelentette, hogy a WADA megkapta a mintákat, és ők a maguk részéről is kivizsgálják a műsorban elhangzott vádakat, és szükség esetén megteszik a lépéseket.

Az ARD december 3-án mutatta be az Eltitkolt dopping - így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmet. A részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Háromezer orosz mintát újravizsgálnak Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A televíziós csatorna forrása volt - többek között - a korábbi világklasszis 800-as futó, a tavaly eltiltott Julija Ruszanova, valamint férje-edzője, a korábban az Orosz Doppingellenes Ügynökségnél is dolgozó Vitalij Sztyepanov. A házaspár a film levetítése előtt elhagyta Oroszországot.

Ruszanova elmondása szerint Szergej Portugalov sportorvos 50 ezer rubelt kért tőle egy aranyéremért cserébe, az ezüst 30, a bronz pedig 20 ezerbe került. Sztyepanov pedig azt állította, a sportvezetők gondoskodtak róla, hogy az úszókat, kerékpárosokat, sílövőket, atlétákat, súlyemelőket és északi sízőket egyáltalán ne ellenőrizzék.

Jevgenyija Peherina diszkoszvető úgy vélekedett, hogy az atléták 99 százaléka doppingol.

A 60 perces filmben látható az a mobiltelefonnal készített videofelvétel is, amin a 800 méter 2012-es olimpiai bajnoka, Marija Szavinova magához veszi az anabolikus szteroidok közé tartozó oxandrolont.

Ezen kívül elhangzik az is, hogy Lilija Sobuhovának, a Chicago Marathon háromszoros győztesének 450 ezer eurójába került a részvétel a londoni olimpián, a hatóságok ugyanis ennyiért nem tették közzé a 2009-es és 2011-es feltűnő vérképét, amelyet a szövetség nem minősített doppingesetnek. A maratonistát idén áprilisban aztán eltiltották.

A film levetítése után a WADA vizsgálatot indított, és ennek egyik pontja, hogy az oroszok most átadtak újra bevizsgálásra 3000 mintát. A doppingvádakkal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság etikai bizottsága is foglalkozik.

Amíg a vizsgálatok le nem zárulnak, addig lemondott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél (IAAF) viselt kincstárnoki tisztségéről Valentyin Balahnyicev, az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke.