Vágólapra másolva!
Nemcsak használati tárgyakat vagy megunt ruhadarabokat, de sportrajongók számára értékes ereklyéket is lehet találni a különböző internetes aukciós oldalakon. Míg egy Muhammad Ali által aláírt fáklya 17 millió forintba kerül, egy kaposvári futballnadrághoz már 400 forintért is hozzájuthatunk.

Ha valami igazán ütőset szeretne

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki Muhammad Ali-ereklyére vadászik. A legendás nehézsúlyú ökölvívó által aláírt fáklya 65 ezer dollárt (több mint 17 millió forintot) ér, de százezer dollárért (27 millió forintért) kicsit használt, tökéletes állapotban lévő orvosi egyenruhához is hozzá lehet jutni az 1984-es Los Angeles-i olimpiáról.

Orvosi ruha Los Angelesből Forrás: Ebay.com

Szeretne egy Joe DiMaggio-ereklyét? Ugyan nem Marylin Monroe-hoz kapcsolódik, hanem a baseballhoz, de az 1938-as labda így is 75 ezer dollárt, azaz majdnem 20 millió forintot ér. Michael Jordan 1989-90-es szezonban használt Chicago Bulls-meze fele ennyibe sem kerül, 30 ezer dollárért, 8 millió forintért máris a nappali falán lóghatna a legendás 23-as trikó.

De ki az a Hrabosky?

Ha kifejezetten magyar sportrelikviákat keresünk, akkor az Ebay oldalain gyakran találkozunk Al Hrabosky nevével. A St. Louis Cardinals, a Kansas City Royals és az Atlanta Braves baseballjátékosa 1970 és 1982 között az MLB egyik sztárja volt, és meglepő módon az Őrült Magyar (Mad Hungarian) becenevet kapta.

"A becenevem második felére egyszerű a magyarázat: nagyapám az egykori Osztrák-Magyar Monarchia felvidéki régiójában született, ám valójában szlovák volt, ahogy akkoriban mondták: tót" - mesélte a Nemzeti Sportnak néhány éve, amikor néhány éve a Szentendre Sleepwalkers pályáján tartott egy kis bemutatót a magyar baseballosoknak.

Egy Hrabosky által aláírt baseball-labdát 15 ezer forintért már meg lehet szerezni, de akad olyan dedikált Cardinals-mez, amelyért több, mint 60 ezer forintnyi dollárt kérnek.

Baseball-labda Hrabovsky-aláírással Forrás: Ebay.com

Ha valaki a magyar futball nagy rajongója, akkor a válogatott egy 1965. november 18-ai, Tottenham elleni meccsének plakátjához már 400 forintért hozzájuthat, de 60-as, 70-es évekbeli olimpiai kitűzőket is lehet venni 6-8 ezer forintért.

Ezer darab készült abból a hollóházi porcelánból, amelyet az 1997-es Forma-1-es Magyar Nagydíj edzéselsőségéért a brit Nigel Mansell is kapott. A 467-es sorszámú darabot Szerbiában árulják 24 ezer forintért.

Meglepő, de Szojka Ferenc fotóját is megvehetik a rajongók, a vb-ezüstérmes, 28-szoros válogatott labdarúgó fekete-fehér képéért 16 dollárt, több mint 4000 forintot kérnek.

Czink Melinda autogramkártyája 14 dollárt ér, azaz a "magyar szépségért" – ahogy az eladó nevezi a teniszezőt – is majdnem négyezer forintot kell fizetni.

Czink Melinda Forrás: AFP/Marwan Naamani

Idén lenne százéves Csák Ibolya, az 1936-os berlini olimpia magasugróbajnoka, a fotója majdnem 9 dollárt (2400 forintot) kóstál.

Kaposvár-szurkolók, figyelem! Futballgatya már egy fontért, azaz mindössze 400 forintért is vehető.

Gólkirályi névjegykártya és ceruzarajz

A magyar oldalak közül a Jófogason is lehet találni meglepő dolgokat. Húszezer forintért megvásárolható a legendás labdarúgó, Deák Ferenc aláírt névjegykártyája, amelyen szerényen csak annyi áll foglalkozásként: mindenkori gólkirály. Persze volt mire büszkének lennie: a háromszoros gólkirály 20 válogatott meccsén 29 gólt szerzett, az 1945-46-os bajnoki szezonban pedig 34 mérkőzésen 66-ot.

Ha éppen nincsen készpénze, utalványokat is elfogad az a veszprémi személy, aki a helyi klub egykori, a Barcelona jelenlegi válogatott kézilabdázójáról, Kiril Lazarovról készül, dedikált, bekeretezett ceruzarajzot árulja.

Ugyan az árat nem tüntette fel az eladó, de egy igazi Liverpool-drukkernek sokat érhet a dedikálásokkal tarkított norvég nyelvű, az angol klubról szóló könyv, melyhez még egy eredeti szurkolói sapka is jár.