Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség illetékes bizottsága az idei év végére zárja le nyomozását a szisztematikus doppingolással vádolt Oroszországgal kapcsolatban.

A WADA a német ARD televíziós csatorna egyik műsora kapcsán kezdett vizsgálatba, majd az orosz állami sportvezetéstől bekért háromezer mintát ismételt ellenőrzés céljából.

Egy évük van felgöngyölíteni az ügyet

Az ügynökség hétfőn közölte, hogy a nyomozást végző bizottságnak a WADA korábbi vezetője, Dick Pound, a korábban az Interpolnak is segítő, a számítógépes bűnözés specialistájának számító Günter Younger és a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) dolgozó Richard McLaren a tagja. A testület a televíziós műsort követően állt fel, és munkáját mindenképpen be kell fejeznie december 31-ig, erről szóló összegzését pedig meg kell küldenie Craig Reedie jelenlegi WADA-elnöknek.

Szisztematikus orosz doppingprogram

Az ARD december 3-án mutatta be az Eltitkolt dopping - így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmet. A részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.