Ha olimpiai bajnok, az mindjárt más

Olga Kanyiskina, atlétika, gyaloglás
UNITED KINGDOM, London : Russia's Olga Kaniskina competes in the women's 20km walk at the athletics event of the London 2012 Olympic Games on August 11, 2012 in London. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség szerdán jelezte, hogy az Oroszországban kedden eltiltott öt gyalogló fegyelmi büntetése azt követően válhat hivatalossá, hogy az IAAF elfogadta azokat.

A nemzetközi szövetség azért adott ki közleményt szerdán, mert nagy visszhangot keltett a keddi orosz döntés. Az Orosz Doppingellenes Ügynökség az érintettek biológiai útleveleiben talált, évekre visszavezethető abnormális véreredmények miatt ugyanis komoly eltiltásokat és többek között öt világbajnoki cím törlését rendelte el, ám - nemzetközi felháborodást keltve - az olimpiai bajnoki címek elvételét nem kezdeményezte a három ötkarikás aranyérmes esetében.

Az IAAF hangsúlyozta, hogy a doppingvétségeket a szövetség 2009-ben bevezetett biológiai útlevél programjának (ABP) a segítségével tárták fel, s elégedett, amiért az orosz szövetség mind az öt esetben megfelelő bizonyítékokat talált. Mindehhez viszont hozzátette, hogy alaposan átvizsgálja majd az ítéleteket és azok indoklásait, s csak ha mindenben megfelelnek az IAAF szabályainak, akkor lépteti a büntetéseket hatályba.

Megvédheti a címét

Kedden a londoni olimpián 50 kilométeren győztes Szergej Kirgyapkint, a 2008-as pekingi olimpián egyformán 20 kilométeren bajnok Valerij Borcsint és Olga Kanyiskinát, valamint a 2011-ben 50 kilométeren világbajnok Szergej Bakulint, illetve az ugyanott 20 kilométeren ezüstérmes Vlagyimir Kanajkint tiltották el. Kanajkint örökre, Borcsint nyolc évre, Kanyiskinát, Kirgyapkint és Bakulint pedig egyformán három év két hónapra.

Olga Kanyiskina a 20 km-es gyaloglás befutáján Londonban Forrás: AFP/Martin Bureau

A leghevesebb reakciókat Kirgyapkin büntetése váltotta ki. A sportolót 2012 végétől tiltották el, s több eredményét törölték, így többek között a 2009-es világbajnoki címét is, ugyanakkor a 2012. június 11. és október 10. közötti időszakot nem érinti a büntetés, vagyis olimpiai aranyérmét megtarthatja. A határozat egyben azt is jelenti, hogy Kirgyapkin jövőre visszatérhet, s lehetősége lesz megvédeni ötkarikás címét Rióban.

Az IAAF szerdán azt is jelezte, hogy a biológiai útlevélre épülő ellenőrzési rendszerben kimutatott szabálytalanságok miatt a mostani öttel együtt eddig összesen 37 atlétát szankcionáltak 2009 óta, s közülük 23 orosz versenyző volt. Ehhez kapcsolódva közleményében azt is kiemelte, hogy a nemzetközi szövetségnek komoly aggodalmat okoz az orosz atléták körében tapasztalt doppingesetek nagy száma, s a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel közösen jelenleg is vizsgálják az orosz szövetségre vonatkozó központi doppingolás vádját.