A Nemzeti Hajós Egylet méltatlannak tartja Gyárfás Tamás lépését

Julio C. Maglione, Gyárfás Tamás, Magyar Úszó Szövetség, úszóvébé, úszó-vb, puli, FINA
Julio C. Maglione, Gyárfás Tamás, Magyar Úszó Szövetség, úszóvébé, úszó-vb, puli, FINA
Vágólapra másolva!
Magyarország egyik meghatározó evezős klubja, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet működése egy váratlan döntés miatt ellehetetlenülni látszik - ez derül ki az egyesület közleményéből, amit azért adtak ki, mert a Magyar Úszó Szövetség pályáztatás nélkül megkapta a 15 éve használt klubházukat. Gyárfás Tamás szövetségi elnök szerint nem ellenük, hanem a magyar úszás érdekében jártak el, az általuk jó szándékkal felajánlott segítséget pedig az egylet nem fogadta el. 

A szóban forgó épület a Margitszigeten, a Hajós Alfréd sétány 2. sz. alatt található, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és Széchy Tamás Uszoda közvetlen szomszédságában. Ezért is olyan érdekes az Úszó Szövetség számára.

15 év munkája ér véget

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet 1999-ben, nyílt pályázaton nyerte el az üzemeltetés jogát. Az eredetileg 10 évre kötött, határozott idejű üzemeltetési szerződés többször módosult, majd 2010-ben ötéves, határozott idejű bérleti szerződéssé alakult. Ez a szerződés 2015. március 31-én jár le.

Az egylet a 2006-os és a 2010-es margitszigeti úszó Európa-bajnokságon is kölcsönadta az épületet az Úszó Szövetség számára, már csak emiatt is úgy érzik, inkorrekt az eljárás, amelynek végén el kell hagyni az otthonukat.

A segítség tényét az Origo kérdésére megerősítette Gyárfás Tamás is, ám elmondása szerint összetettebb helyzetről volt szó. "Valóban így történt, a 2006-os és a 2012-es Európa-bajnokság ideje alatt - ha nem is könnyen, de többek unszolására - segítettek, és így abban az épületben tudtuk felállítani a sajtóközpontot. Azt is tegyük hozzá, hogy eközben az épület 30 millió forintos felújításon esett át, ami értelemszerűen kiválóan szolgálta az egyesület érdekeit, munkáját is" - fogalmazott Gyárfás, a MÚSZ elnöke.

Gyárfás Tamás (b), a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint az elnyert világesemények miatt szükséges számukra az épület Forrás: MÚSZ/Szaka József

Pályázat nélkül kapják meg az úszók

Az épület a Nemzeti Sportközpontok (NSK) kezelésében áll, az intézmény pedig 2014. december 6-án pályázatot írt ki az épület működtetésére, ám azt röviddel a pályázati határidő lejárta előtt visszavonták. Elsősorban azért, mert a pályázat a korábbi 73 ezer forintos, igencsak alacsony bérleti díj helyett minimum havi 750 000 forintot írt elő, ezt pedig sem a MÚSZ, sem a hajós egylet nem engedhette volna meg magának. A kiírásban ráadásul nem élvezett előnyt az, ha valaki a magyar sport érdekében kívánta volna használni az épületet.

Az pályázati lehetőség nélkül maradt evezősök ezt követően csupán a január 23-i Magyar Közlönyből értesültek, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat értelmében az érintett terület ingyenesen, határozott időtartamra a Magyar Úszó Szövetség használhatja.

Nem az evezés ellen, hanem az úszás érdekében

"A Magyar Úszó Szövetség nem a hajós egylet ellen, hanem az úszás érdekében járt el. Az ingatlant 15 éven keresztül jóval a piaci ár alatt bérelte az egyesület, ám most a szerződésük lejárt. Az ingatlan fekvése rendkívül kedvező ahhoz, hogy állandó találkozási pont legyen az úszók életében, ami egyaránt szolgálná a fiatalok, a versenyzők, a szakvezetők, támogatók és kiszolgáló személyzet érdekét. A magyar úszás kiemelkedően sikeres a medencében és a sportdiplomácia területén is. Ezt mutatja, hogy elnyertük a 2017. évi ifjúsági és a 2021. évi felnőtt világbajnokság megrendezésének jogát. Viszont a MÚSZ jelenleg roppant szerény körülmények között tevékenykedik a Komjádi uszodában. Érthető, hogy a margitszigeti Hajós Alfréd uszodához csatlakozó épületet mi is szerettük volna megszerezni, és szerény véleményem szerint a magyar úszósport sikereivel ki is érdemelte magának a lehetőséget" - mondta az Origónak Gyárfás.

A Magyar Olimpiai Bizottság friss jelentése szerint a magyar úszók valóban kiemelkednek a mezőnyből, a 2014-es rangsor adatai alapján a sportág több mint ezerpontos különbséggel végzett az élen a kajak-kenu, a vívás és a vízilabda előtt.

Az Európa-ház lenne megfelelő

"Egy új telephely keresése egy evezős klub esetében nem könnyű feladat”– értékelte a kialakult helyzetet Vanczák Gergely a DNHE alelnöke. "Bízunk abban, hogy a döntéshozók felelősséget éreznek az egyik kiemelt sportág kiemelkedő teljesítménnyel bíró klubjának fennmaradása iránt. A legkézenfekvőbb megoldás a Margitsziget Pest felöli oldalán található, évtizedek óta használatlan és elhanyagolt, úgynevezett Európa-ház lenne, aminek szintén az NSK a vagyonkezelője" - áll az egyesület közleményében.

Nem kértek a segítségből

Megkérdeztük Gyárfás Tamást, hogy a MÚSZ tud-e segíteni az új telephely megtalálásában, és elmondása szerint ezen már túl is vannak, minden tőlük telhetők megtettek az ügyben.

"A mostani helyszíntől nem messze találhatóak a Fővárosi Vízművek ingatlanjai. Harangi Csabával, a vízművek igazgatójával egyeztetve közös ügyként felajánlottuk a hajós egylet számára, hogy az ott lévő létesítményeket használhatják, ám ők ezt a lehetőséget visszautasították, mondván, hogy az épület nem felel meg az igényeiknek. Emellett kormánybiztosi szinten is egyeztetéseket kezdeményeztem az egyesület jövőjével kapcsolatban" - válaszolta a felvetésre a MÚSZ elnöke. Gyárfás azt is hangsúlyozta, a legjobb szándékkal kezelték a helyzetet, és az egylet számára nem kizárólagos helyszín a mostani épület, hiszen a fizikai edzéseket bárhol el lehet végezni, a Duna pedig a Margitsziget mindkét oldalán használható.