Társoldalunk:

Dráma, bunyó és történelmi Patriots-győzelem a Super Bowlon

2015.02.02. 04:49

A New England Patriots nyerte a Super Bowlt, miután az arizonai mérkőzésen 28-24-re verte a címvédő Seattle Seahawks csapatát. Tom Brady irányító és Bill Belichick vezetőedző is negyedszer nyerte meg a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság, az NFL nagydöntőjét, amely minden idők egyik legjobb Super Bowlja volt. Még akkor is, ha a Seattle nehezen tudta elviselni a vereséget, és a végén tömegverekedés tört ki a pályán.

Super Bowl, Arizona:
New England Patriots - Seattle Seahawks 28-24 - élő közvetítés

A 49. Super Bowl előtt az volt a kérdés, hogy a Seattle másodszor, vagy a New England, Tom Brady és Bill Belichick negyedszer lesz az NFL bajnoka. Az első negyedben nem jutottunk közelebb a válaszhoz, miután egyetlen pontot sem szerzett egyik csapat sem. Az egyetlen említésre méltó jelenet az volt, amikor Brady eladta a labdát.

A második negyed azonban kárpótolta a szurkolókat a viszonylag lomha első játékrész után, Brady fantasztikusan játszva juttatta vezetéshez a New Englandet. A liga legjobb védelmén úgy masírozott át a Patriots, mint kés a vajon, Brady a végén Brandon LaFellnek adott pontos passzt, aki besétált az end zone-ba. (0-7)

Gyorsan egyenlített a Seahawks

Néhány perccel később egyenlített a Seattle, Russell Wilson remek hosszú passzt adott Chris Matthewsnak, akinek ez volt pályafutása első elkapása (ennek még jelentősége lesz később), majd következett három futójáték, a liga legjobb futóját, Marshaw Lynchet pedig képtelenek voltak megállítani. (7-7)

Két perc volt hátra a nagyszünetig, amikor Brady a kezébe vette az irányítást, pillanatok alatt végigszáguldott csapatával a pályán, fél perccel a vége előtt pedig félelmetes passzt osztott ki kedvenc célpontjának, Rob Gronkowskinak, aki nagyon megverte védőjét. (7-14) Brady 11. TD-passzát adta Super Bowlon, ezzel beérte gyerekkori példaképét, Joe Montanát.

Matthews, akire senki nem számított

Russell Wilsonnak ugyanakkor maradt még fél perce, és két másodperccel a vége előtt TD-passzal ajándékozta meg Matthewst, aki így élete első elkapása után pályafutása első TD-jét is megszerezte. Mikor máskor, ha nem egy Super Bowlon? (14-14)

A Half Time Show-ban Katy Perry, Lenny Kravitz és Missy Elliott adott hatalmas show-t, amely után a harmadik negyedben ugyanott folytatta a címvédő, ahol az előző játérészt abbahagyta, Steven Hauschka field goaljával először vezetett a meccsen. (17-14)

Sokba kerülhetett volna Brady második interceptionje

Ezt követte Brady második interceptionje, Gronkowski felé ezúttal rossz passzt adott a 37 éves legenda, a címvédő pedig ezt meg is büntette. Olyannyira, hogy Lynch és Wilson remek futásai után a Seattle előhúzta Doug Baldwint, akinek Wilson kiosztotta második TD-passzát. (24-14)

Tízpontos különbséggel kezdődött az utolsó negyed, amelyben Brady ismét a jobbik énjét húzta elő, ezúttal nem interceptiont dobott, hanem touchdownpasszt osztott ki Danny Amendolának (24-21).

A Patriots védelme ekkor kivédekezte a Seattle támadását, Brady pedig negyedik TD-passzát adta, ezúttal a legjobb barátnak, Julian Edelmannek. (24-28) A 37 éves legenda a Super Bowlok történetében már 13 TD-passznál jár, ez rekord az NFL-ben.

Egyszer hibázott Wilson, a legrosszabkor

A Seattle-nek két perce volt, hogy fordítson, Wilson végig is vitte a pályán a csapatát, ám néhány yarddal a célterület előtt ahelyett, hogy futottak volna, Wilson bevállalt egy passzt, és a mérkőzésen először eladta a labdát, Malcolm Butler húzta le a passzt.

Brady negyedszer emelhette fel a Vince Lombardi trófeátForrás: AFP/Rob Carr

A Seahawks nem tudta elviselni a vereséget, 18 másodperccel a vége előtt Bruce Irvin kirobbantott egy hatalmas tömegverekedést (videó itt), őt kizárták, a Patriots pedig behúzta negyedik Super Bowl-győzelmét. Ugyancsak négy Super Bowl-gyűrűje van Tom Bradynek, aki a harmadik irányító, aki négyszer nyerte meg a nagydöntőt, és Bill Belichick vezetőedző is ugyanennyi Super Bowl-győzelemmel áll.

A mérkőzés legjobb játékosának (MVP) Tom Bradyt választották, eddig egyetlen játékos volt, aki Super Bowlon háromszor zsebelte be az MVP-címet, Joe Montana volt az, Brady példaképe.