Vágólapra másolva!

260 évet kellett várniuk a női golfozóknak

Hét nő, köztük Anna brit hercegnő felvételét jelentette be kedden a világ egyik legrangosabb golfklubja, a skóciai Royan and Ancient, amely 260 éves történetében mindeddig csak férfiakat tűrt meg tagjai sorában.

A hét tiszteletbeli női tag között három brit, két amerikai, egy svéd és egy francia szerepel, II. Erzsébet királynő lánya kivételével mindannyian a golfsport kimagasló alakjai.

Bár Anna hercegnő sohasem golfozott versenyszerűen, a R&A Golf Club kapitánya, George Macgregor indoklása szerint "erősen kötődik Skóciához, és az olimpiai mozgalomban végzett munkájával nagy elkötelezettséget mutat a sport fejlesztése iránt".

Anna a negyedik királyi tag

Anna hercegnő immár a brit királyi család negyedik olyan tagja, aki belépővel rendelkezik a tekintélyes St. Andrews-i golfklubba. A másik két brit női tag Laura Davies és Belle Robertson.

A legismertebb új tagok között van minden idők legsikeresebb női golfozója, a svéd Annika Sörenstam, aki pályafutása során 90 tornát nyert és 22 millió dollárt keresett. Nyolcszor választották az év legjobb női játékosának, és 2003-ban ő volt az első nő a második világháborút követően, aki férfi viadalon indulhatott.

Az amerikai golfozónők közül elsőként Renee Powell és Louise Suggs nyert bebocsátást a férfiak egyik utolsó nagy-britanniai bástyájába. Felvették a klubba a francia Lally Segard-t is.

Történelmi nap

Macgregor kapitány közleményében történelminek nevezte a keddi napot a klub életében, és hangoztatta, mennyire büszkék arra, hogy tagjaik sorában tudhatnak számosat az elmúlt évek legjelesebb női golfozói közül. Közölte azt is, hogy az elkövetkező hónapokban további női tagok felvétele várható.

A skót golfklub szeptemberben döntött nők felvételéről. A klub 2500 tagjának több mint háromnegyede vett részt a szavazáson, és a voksolók 85 százaléka támogatta a női tagok felvételét. A különböző golfszervezetek, közszereplők, szponzorok és híres golfjátékosok is a sportág számára fontos lépésnek nevezték a klub döntését.

112 év után újra az olimpián

A golfot 2009-ben vették fel újra az olimpia programjába, 2016-ban 112 év szünet után fog ismét szerepelni a programban.