Vágólapra másolva!
Még mindig kicsit tabunak számít beszélni róla, pedig nyilvánvaló, hogy a legtöbb sportolónő teljesítményét jelentősen befolyásolja a menstruáció. Van, aki állítja, az első helyről az utolsóra esik vissza, ha olyankor van versenye, de akad, aki képes leküzdeni a rosszullétet. A sportorvosok nem mindig megértőek, ráadásul kevés köztük a nő.

"Szétszórtnak éreztem magam, és alig volt erőm. Néha előfordul ilyen, úgyhogy konzultálok majd az orvossal, hátha tud segíteni, hogy mit csináljak, ha máskor is szembesülök ezzel a helyzettel. Azt hiszem, ez amolyan női dolog" – nyilatkozta az idei Australian Open első fordulójában Heather Watson, a britek első számú játékosa a bolgár Cvetana Pironkova ellen elszenvedett veresége után.

Pedig Watson jó formában érkezett az év első Grand Slam-tornájára, előtte Hobartban pályafutása második tornagyőzelmét aratta, de a meccs közben nemcsak Pironkova ütéseivel kellett megküzdenie: szédült és émelygett az egyébként is nehezen kibírható hőségben.

Szőnyeg alá söpörve

A láthatóan szenvedő Watson orvost hívott az első szett végén, de ez sem segített, bolgár ellenfele zsinórban hét játékot nyert meg, és végül 6:4, 6:0-ra győzött. Watson kiesése felkapott téma lett a brit médiában, és nem azért, mert a papírforma alapján ő volt az esélyes, sokkal inkább a nyilatkozata miatt. Watson ugyan konkrétan nem mondta ki, hogy a menstruációja állt a kínjai mögött, de nem kellett Sherlock Holmes-i logika, hogy rájöjjünk, mire utal a női dolog említésével.

Heather Watson nem ködösített sokat Forrás: AFP

A korábbi teniszező, a jelenleg tévés szakértőként dolgozó Annabell Croft bátornak nevezte Watson nyilatkozatát, és azt mondta, minden nő együtt érez vele, mert tudja, mit élhetett át. "Úgy tűnik, a menstruáció egy olyan téma, amely tabunak számít, és inkább besöprik az emberek a szőnyeg alá. Egy nőnek sosem könnyű azokon a napokon, de amikor még ráadásul a legmagasabb szinten is kellene teljesítenie a kritikus időszakban, az kifejezetten balszerencsés szituáció" - mondta Croft.

15 másodperc különbség egy hét alatt

A menstruáció alatt a nők szervezete vért veszít, ezáltal pedig nagy mennyiségű vasat is, ami a fizikai és a szellemi teljesítőképességre is rosszul hat. A brit középtávfutó, Jessica Judd egyszer azt nyilatkozta, 3000 méteren akár 15 másodperces eltérés is lehet az idejében, attól függően, hogy a ciklusa mely szakaszában jár.

"Az országos bajnokságon 9 perc 15 másodperc alatt futottam a 3000 métert, és teljesen kimerültnek éreztem magam, majd egy héttel később, a birminghami nagydíjon kereken 9 perc alatt értem célba. Ijesztő, hogy ennyire befolyásolja az ember teljesítményét, mert a 15 másodperces különbség nagyjából az első és az utolsó helyezettet választja el egymástól egy versenyen" - magyarázta Judd.

A legnehezebb napon futott világcsúcsot

Hogy nem mindenkire van egyforma hatással a menstruáció, arról egy másik hosszútávfutó, Paula Radcliffe tudna mesélni, akinek 2002. október 13-án, éppen a Chicago Marathon napján kezdődött a vérzése. "Megpróbáltam teljesen kiverni a fejemből, és nem hagyni, hogy megzavarjon, mert ha nem vagy elég erős, akkor rád tud telepedni a probléma" – emlékezett Radcliffe. Ő végül elég erősnek bizonyult, a 42 195 métert 2 óra 17 perc alatt tudta le, és ezzel 89 másodpercet javított a kenyai Catherine Ndereba világcsúcsán.

Paula Radcliffe. Görcsölő hassal is ment a világcsúcs Forrás: AFP

"Megjavítottam a korábbi rekordot, úgyhogy nem mondhatom, hogy a menstruáció nálam egy olyan gátló tényező, ami miatt az ember nem tudja a legjobbat kihozni magából. Bár az tény, hogy a verseny utolsó harmadában folyamatosan görcsölt a hasam, emiatt nagyon kényelmetlenül éreztem magam" – tette hozzá Radcliffe, aki azóta tovább javította a világcsúcsot.

Érdemes edzésen kipróbálni a hatást

Dr. Bakanek György nőgyógyászként és sportorvosként is sokat foglalkozott a témával, de konkrét végkövetkeztetést kérdésünkre nem tudott levonni, csak annyit, hogy vannak nők, akiknél mérhetően rontja a teljesítményt a menstruáció, és vannak, akikre jó hatással van. (Az viszont bizonyított, hogy a menstruációnál jelentkező görcsös fájdalmakra és a vérzési rendellenességre jótékony hatással van a mozgás.)

Bakanek azt tanácsolja, hogy érdemes a nőknek edzéskörülmények között kipróbálniuk, miképp hat rájuk a menstruáció, és a napokról naplót vezetni, aki pedig úgy érzi, hogy rosszabb hatással van rá, annak még mindig ki tudják tolni vagy meg tudják rövidíteni a ciklusát. Fontos azonban, hogy ezt a sportoló ne magának próbálja beállítani, hanem kérje orvos segítségét, és az sem mindegy, mikor szól ez ügyben: bár meg lehet oldani, de nem túl szerencsés, ha a nagy verseny előtt egy héttel jelentkezik az orvosnál.

Hosszú távon nem tesz jót, ha eltolják a ciklust

A fogamzásgátló tabletta az egyik módszer, amellyel el lehet érni, hogy a menstruáció ne a versenyek idejére essen. Normál esetben ezt három hétig kell szedni, és egy hétig szünetet kell tartani, de ha a verseny éppen a három hét utánra esik, akkor a tabletta szedését addig lehet folytatni, amíg be nem fejeződik a verseny. Nem szerencsés azonban, ha a ciklust folyamatosan eltolják, mert hosszú távon zavart okozhat, és Bakanek szerint az ideális helyzet az lenne, ha a vérzés alatti 1-5 napos időszakban a nők nem űznének versenysportot, hanem kocogással, könnyű sétával elégítenék ki mozgásigényüket.

Az orvosok is hibázhatnak

Láttunk már külföldi példát arra, amikor a külső segítség nem a kívánt hatást érte el. A már említett Jessica Judd a 2013-as moszkvai atlétikai vébén tudta, hogy a menstruációja a 800 méter előfutamának napjára esik majd, ezért a csapatorvoshoz fordult, aki egy olyan készítményt írt fel neki, amelynek noretiszteron a hatóanyaga, és arra szolgál, hogy késleltesse a havi vérzést. Judd az előfutamban végül csak az ötödik lett, így nem jutott tovább, és sírva vonult le a pályáról.

Jessica Judd (középen). Radcliffe szerint neki "elcseszték az orvosok". Forrás: AFP

"Az orvosok elcseszték, rossz gyógyszert adtak neki. Tapasztalatból tudom, hogy a noretiszteron százszor rosszabbá teszi a dolgokat, és ezt a csapatorvosnak is tudnia kellett volna, de úgy tűnik, a brit szövetségben senki nem jegyezte meg ezt az információt. A moszkvai eset után közbeléptem, és megmondtam nekik, hogy sem Jessnek, sem más fiatal atlétának ne adjanak többet ilyen gyógyszert" - mesélte a társát tanácsokkal ellátó Radcliffe.

Több női orvos kellene

Radcliffe szerint alapvető probléma, hogy a sportorvosok többsége férfi, és nem elég megértő a problémával. "Sokkal több női orvosra lenne szükség, akik belátják, hogy tanulmányokra és kézzelfogható eredményekre van szükség, mert az élsportoló nőknek csak egy kis csoportja tesz azért, hogy befolyásolni tudja a ciklusát" - mondta Radcliffe.

Bakanek szerint az lenne a megoldás, hogy minden sportorvos számára hozzáférhetővé váljon az a tudásanyag, amely a témában összegyűlt. "Ez az anyag egy óra alatt leadható, és használható gyakorlati ismereteket kapnának az érintettek. Női sportorvosokat nem tudunk előállítani hirtelen, viszont a sportorvosok nőgyógyászati ismereteit fejleszteni kellene. És akkor nem találkoznék olyan esetekkel, hogy a vérzési zavarra fogamzásgátlót írnak fel, amely később a szülésnél nehézséget okoz, ha a zavart a méh kisebb mérete idézte elő.”

Van, akiknél teljesen elmarad a vérzés

Bakanek doktor azt tapasztalta, elsősorban az állóképességi és erősportokban okozhat nehézséget a menstruáció, egy úszónak, kerékpározónak, atlétának vagy bokszolónak ilyenkor nagyobb kihívást jelenthet a versenyen jól teljesíteni.

Azokban a sportokban, ahol a testalkatnak komoly szerepe van, és az esztétikum is számít – például torna, műkorcsolya -, olyan is előfordulhat, hogy egyáltalán nincs havi vérzés. Ezek a sportolók ugyanis jellemzően sokat edzenek, viszont keveset esznek, a szervezet pedig az energiát a létfontosságú szervekhez osztja el, és adott esetben egyszerűen nem marad ereje a menstruációt levezényelni. Ebben a táplálkozás átalakítása és az edzések csökkentése hozhat változást, de persze ritka az olyan edző aki örömmel venné, hogy a versenyzője kevesebbet gyakorol.

Fontos megbeszélni a problémát az edzővel

Eddig csak egyéni sportolókról volt szó, de érdemes megvizsgálni, mi a helyzet a csapatsportoknál, ahol bizony megnehezítheti egy edző dolgát, ha egyszerre több játékosa menstruál. Merész András, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, már az ifiknél igyekszik megértetni a játékosokkal, hogy egy edzőnek tudnia kell, ha valakinek akár egészségileg, akár mentálisan gondot okoz a menstruáció.

Merész András (középen) Forrás: AFP

Merész azt tapasztalta, hogy az idősebb játékosok rugalmasabban kezelik a helyzetet, de gyakran előfordul, hogy valaki nehezebben beszél erről egy férfi edzőnek, ilyenkor az orvosi stáb még mindig a rendelkezésére áll.

"Ha egy játékosnál teljesítményromlást vagy lelki problémákat tapasztalok, nem biztos, hogy egyből az jut eszembe, hogy a menstruáció miatt van, ezért is fontos, hogy tudjak arról, ha ez bármilyen formában gondot okoz. Megesett már olyan, hogy egy játékos hirtelen elsírta magát, én pedig nem tudtam az okát, mire elmondta, hogy nála ez egy érzékenyebb időszak, és ilyenkor elő szokott fordulni vele hasonló. A mi sportágunk azért is kényesebb, mert vízben játsszák, vagyis nem egyszerű eset egészségügyi és higiéniai szempontból sem. Ha edzés közben azt mondja egy játékos, hogy ki akar jönni a vízből, akkor nem kell kérdezgetni, ki kell engedni" - magyarázta Merész.

Összerendeződnek a ciklusok

A szövetségi kapitány azt tapasztalta, hogy ha a játékosok több hétig össze vannak zárva, akkor a ciklusuk egymáshoz igazodik, és általánosságban elmondható, hogy mentálisan zavarólag hat rájuk, bár akad olyan is, aki fizikailag jobban teljesít ezeken a napokon. Merész amondó, hogy a természet rendjébe nem szabad beavatkozni, így a válogatottnál nincs tudatos időzítés, olyan viszont előfordul, hogy egy-egy világesemény előtt a stressz befolyásolja a menstruáció kezdetét.

"Az egyéni sportolóknál valószínűleg jobban befolyásolhatja a teljesítményt, a csapatsportok arról híresek, hogy ha az egyiknek nem megy, akkor a többiek megoldják. Összességében azt mondhatom, hogy ennek a problémának nagyobb a füstje, mint a lángja" – mondta Merész András.

Megkérdeztünk két korábbi NB I-es női focistát is. Egyikük, aki első gyermeke születése után három hónappal már újra focizott, azt mondta, nem szokott semmi különlegeset észlelni, ugyanúgy tud edzeni és a meccseken teljesíteni, mint máskor. A másik azt mondta, stresszesebbnek érzi magát, nehezebben teszi túl magát a negatív dolgokon, és néha a mozgás sem esik olyan jól.

A sydneyi kézidöntő rejtélye

Egy, az akkori válogatott mellett dolgozó, neve elhallgatását kérő forrásunk szerint a többeknek egyszerre jelentkező menstruációnak szerepe volt abban, hogy a magyar női kézisek hatgólos előnyt leadva, a hajrában teljesen összeomolva elbukták a dánok elleni döntőt a sydneyi olimpián. Bakanek kérdésünkre azt mondta, ha valóban több kulcsjátékos egyszerre menstruált, annak valóban lehetett hatása a játékra.

Radulovics Bojana a sydneyi döntőn Forrás: AFP/Odd Andersen

Ugyanakkor megjegyezte, ahogy sokszor a tehetség és a szorgalom nem elég a sikerhez, úgy a kudarcot sem lehet egy tényezőre ráhúzni. "Az lenne jó, ha el tudnánk oda jutni, hogy az élettani felmérések után az egyes sportolóknál egyénileg ki lehetne alakítani, hogy hogyan alakuljon az étkezése, a felkészülése, és ebbe beletartoznának az olyan tényezők is, mint a menstruációs ciklus kezelése” – mondta Bakanek.

Könnyebben szakad az izom és a szalag

Nem elég a rossz közérzet és a fáradtság, a menstruáció alatt a szalagok és az izmok is könnyebben megsérülhetnek. A britek teniszezője, Anne Keothavong kétszer is hosszú kihagyásra kényszerült, miután mindkét térdében elszakadt az elülső keresztszalag, és mindkétszer akkor, amikor éppen menstruált.

"A menstruáció a koordinációra is hatással van, amit minden élsportoló nő tud, de erről mégsem esik szó, gondolom, azért, mert a férfiak nem akarnak hallani róla, a nők pedig személyes dologként élik meg. Nem lehet ez kifogás egy sportolónál, de ettől még igaz, hogy befolyásolja a teljesítményt" - érvelt Keothavong, aki hosszú idő után az első brit nő volt, aki a világranglistán az első ötven közé került.

Kétélű fegyver

Karen Houppert amerikai író és újságíró, aki könyvet írt a szerinte tabuként kezelt témáról, úgy véli, Watson jól döntött, amikor elárulta, mitől szenvedett, de elismeri, hogy ez kétélű fegyver. "Ha egy nő ezzel magyarázza a gyengébb teljesítményét, azzal csak magát hozza kellemetlen helyzetbe. Gondoljunk csak egy sürgősségi osztályon dolgozó szívsebészre, ő mondhatja, hogy bocsánat, most egy hétig nem leszek a topon?" – tette fel a költői kérdést Houppert.