Elvehetik az Asztana licencét

496135819 Italy's Vincenzo Nibali wearing the overall leader's yellow jersey rides in the pack during the 208.5 km nineteenth stage of the 101st edition of the Tour de France cycling race on July 25, 2014 between Maubourguet Pays du Val d'Adour and Berger
Italy's Vincenzo Nibali wearing the overall leader's yellow jersey rides in the pack during the 208.5 km nineteenth stage of the 101st edition of the Tour de France cycling race on July 25, 2014 between Maubourguet Pays du Val d'Adour and Bergerac, southwestern France. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Március 20-ig kell választ adnia a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség felé az Asztanának a doppingellenes politikájáról, máskülönben a kazah csapattól elvehetik a kiemelt kategóriájú versenyeken való indulást biztosító World Tour-licencet.

A l'Equipe című francia sportlap úgy tudja, hogy a klubnak egyrészt választ kell adnia az UCI kérdéseire, másrészt meg is kell védenie álláspontját, később pedig meg is hallgatják az Asztana elöljáróit. Március 22-én már kiemelt egynapos viadalt rendeznek, a híres Milánó-San Remót.

Vincenzo Nibali, a klub sztárja Forrás: AFP/Lionel Bonaventure


Az UCI a múlt héten azért kezdeményezte licencadó bizottságánál az Asztana engedélyének visszavonását, mert a lausanne-i egyetem sporttudományi karának vizsgálata szerint jelentős eltérések vannak a csapat decemberben a testületnek felvázolt doppingellenes politikája és a valóság között, emellett a padovai ügyészség is nyomozást indított az istálló ellen.

Túl sokan buktak le

Az engedély múlt év végén azért került veszélybe, mert a klub öt bringása is fennakadt a doppingvizsgálaton. Előbb az Iglinszkij testvérek, Makszim és Valentyin buktak meg EPO-val, majd szteroidot találtak Ilja Davigyenok, Viktor Okisev és Artur Fedoszejev a szervezetében. A történtek miatt az Asztana felfüggesztette Alekszandr Vinokurov csapatvezető munkáját, hogy megelőzze a licenc elvesztését.

Az Asztana legnevesebb versenyzője az olasz Vincenzo Nibali, a Tour de France címvédője.