Vágólapra másolva!
Jelenleg még egyetlen hazai uszoda sem rendelkezik olyan új, és elsősorban a hátúszók dolgát megkönnyítő rajtkövekkel, amelyeket a tavalyi dohai rövid pályás világbajnokságon mutattak be. Az idei, kazanyi vb-n már hivatalosan is ezt használják majd a versenyzők.

Jelenleg még egyetlen hazai uszoda sem rendelkezik olyan új, és elsősorban a hátúszók dolgát megkönnyítő rajtkövekkel, amelyeket a tavalyi dohai rövid pályás világbajnokságon mutattak be. Az idei, kazanyi vb-n már hivatalosan is ezt használják majd a versenyzők.

Jönnek a jobb időeredmények

"A FINA jó döntést hozott, a találmány pedig egészen kiváló, sőt az is kimondható, hogy megjelenésének köszönhetően az eredmények javulása is megjósolható" - nyilatkozta Kiss László szövetségi kapitány a Telekom Sporthír Szolgálatának. "A nemzetközi szövetség két beszállítója, az Omega és a Myrtha Pools együttműködve olyan berendezéssel jelent meg a sportpiacon, amelyet máris áldanak a hátúszók. Ők azok, akik egyre gyakrabban panaszkodtak arra, hogy az olykor kegyetlenül csúszós medencefal miatt lecsúszik a talpuk a támaszkodás pontjáról, így képtelenek jól elrugaszkodni. Ezzel pedig tetemes hátrányba lehet kerülni és időt is veszíteni" - tette hozzá a kapitány.

Forrás: Szalay Péter

A berendezést a sprinterek rajtgépéhez lehet hasonlítani, amelynek két támaszát és a dőlésszöget igény szerint lehet állítani. "Az uszodai megoldás ennél egyszerűbb, de éppen az egyszerűségében és a könnyen kezelhetőségében rejlik az előnye. Az új rajtkövekhez egy négyállású, hevederrel leereszthető és felhúzható, könnyedén állítható grádics kapcsolódik, amely biztos támaszt és energikus elrugaszkodást tesz lehetővé. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy öt-hat tizedmásodperc lefaragását jelentheti a hátúszók számára, és persze azoknak is, akik a vegyes váltókban hátúszóként vesznek részt."

Még egy rajtkő sem érkezett meg Magyarországra

A gyártók és a forgalmazók egyelőre alig bírják állni a megrendelők rohamát, pedig minden nemzeti szövetség, illetve jelentősebb úszólétesítmény mielőbb szeretne hozzájutni az új rajtkövekhez. Több gyártó is akad, de a Myrtha Pools kiegészítője csak az Omega rajtkövével kompatibilis.

"Az új győri uszoda és az úszószövetség gyorsan eljuttatta a megrendelését az illetékesekhez, eddig viszont még egy modernizált rajtkő sem érkezett Magyarországra. Így a jövő heti Budapest Open-bajnokságot és kvalifikációs versenyt is a régi rajtköveket felhasználva rendezzük meg a Komjádiban. Az újakra már csak azért is szükség lenne, mert lesznek külföldi - köztük igen jó svéd - versenyzők is a mezőnyben" - fogalmazott Kiss László, hozzátéve, hogy a jövő hétvégén több magyar úszó is azért igyekszik Eindhovenbe, mert ott az új rajtkövek már rendelkezésre állnak.

Az új rajtkő fel- és leszerelhető, tehát több uszodában is alkalmazható mobil berendezései egységenként körülbelül 600 ezer forintba kerülnek. A Magyar Úszó Szövetség egyelőre tízet rendelt meg ezekből.