Egy doppingost támogat a Nike, kettőt már nem

-
US sprinter Justin Gatlin reacts after winning the 200m men event during the IAAF Diamond League Herculis meeting at the Stade Louis II on July 18, 2014 in Monaco. AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET
Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz év két legjobb amerikai sprintere közül Justin Gatlinnel szerződést kötött a Nike, Tyson Gayjel ugyanakkor nem tervez hasonlót.

A két vágtázóban közös, hogy mindkettejüknek voltak doppingesetei, ennek ellenére Gatlin mellett kitart a világ egyik legnagyobb sportszergyártó vállalata. Charlie Brooks, a cég kommunikációs alelnöke Gatlinnel kapcsolatban azt emelte ki, hogy már közel öt esztendeje visszatért négyéves büntetése után.

Justin Gatlin ünnepli győzelmét 200 méteren a monacói Diamond League versenyen Forrás: AFP/Jean Christophe Magnenet


A 33 éves Justin Gatlin 2004-ben megnyerte a 100 métert az athéni olimpián, majd egy évvel később Helsinkiben 100-on és 200-on is világbajnok lett. 2006-os eltiltása után 2010-ben térhetett vissza, s a 2012-es londoni játékokon 100-on harmadik lett, az amerikai sprintváltóval pedig második. A 2013-as moszkvai világbajnokságon a jamaicai Usain Bolt mögött második helyen ért célba a klasszikus sprintszámban, s a stafétával szintén ezüstérmet nyert. Tavaly Bolt sérülése miatt uralta a nemzetközi mezőnyt, 100-on 9.77 másodperccel, 200-on pedig 19.68 másodperccel vezette a világranglistát.

Gay kétszer is fennakadt

Gay a 2007-es világbajnokságon nyerte meg mindkét egyéni vágtaszámot, majd rengeteg sérülés hátráltatta karrierjét, ennek ellenére 2009-ben Bolt mögött második lett a vb-n új amerikai csúccsal. 2013-ban kiváló formában volt ismét, ám ekkor két doppingellenőrzésen is fennakadt. A 32 éves Gay elismerte hibáját, mint mondta, olyan valakiben bízott meg, akiben nem kellett volna. Az ügy kivizsgálása során minden segítséget megadott az illetékeseknek, ezért mindössze egy évre tiltották el, igaz, eredményeit 2012 júliusáig visszamenőleg törölték, így a londoni játékokon egyéniben elért negyedik helyétől, illetve az amerikai váltóval szerzett ezüstérmétől is megfosztották.