Vágólapra másolva!
Látványos csatákat és Valentino Rossi-győzelmet hozott a MotoGP szezonnyitó futama. Rossinak sok szenvedés után a futam kiválóan sikerült, yamahás csapattársa, Jorge Lorenzo viszont a sisakja hibája miatt alig látott valamit az utolsó körökben.

Saját bevallása szerint élete egyik legnagyobb győzelmét aratta Valentino Rossi a MotoGP katari idénynyitóján. "Erős versenyeim voltak az előző három szezonban is, de egészen más győzni, mint dobogóra állni" - értékelt a 36 éves versenyző.

A kilencszeres világbajnok a mezőny legidősebb tagja, a csúcskategóriában a 83. futamgyőzelmét aratta. Pedig csak a nyolcadik helyről rajtolt, kicsivel a féltáv előtt érte be a vezető hármast, három körrel a leintés előtt jött előre másodiknak, majd hatalmasat csatázott a ducatis Andrea Doviziosóval, akivel oda-vissza előzgették egymást.

"Ez volt a legjobb csatám mind közül! - lelkendezett később. - Sokat szenvedtünk a teszteken és itt az edzéseken, de a verseny 22 köre alatt nagyon jól dolgoztunk. Kell a szerencse is, de a csapat hétvégén végzett munkája a meghatározó."

Rossi eksztázisban Forrás: MotoGP

A 174 ezreddel kikapó Dovizioso kicsit csalódott volt: "Nagyon közel jártunk a győzelemhez. De realistának kell lennünk, még alig tettünk kilométert az új motorba, úgyhogy ez egy különleges eredmény."

Ráadásul a Ducati foglalta el a dobogó alsó fokát is, Andrea Iannone révén: "Ez az első dobogóm a premier géposztályban. Többen azt gondolták, csak a puha gumikkal leszünk gyorsak, de alig használtuk azokat a teszteken."

Lorenzo alig látott valamit

Jorge Lorenzo csaknem végig harcban állt a győzelemért, végül a hajrában lemaradt kicsit. "Egyre jobban éreztem magam, ám hirtelen a sisakom tetején meglazult a szivacs, lejjebb ereszkedett, így csak fele annyit láttam, mint addig. Nem láttam jól a kanyarokat, nem is tudtam eléggé koncentrálni, ezért legalább fél másodpercet vesztettem körönként - értékelt Rossi yamahás csapattársa. - Végsebességben és fékezésben jóval erősebb a Ducati, kanyarsebességben mi vagyunk jobbak, a gyorsulásunk hasonló."

A címvédő Marc Márquez mindjárt az első kanyart elrontotta, visszaesett utolsónak, majd a mezőnyön átrágva magát ötödikként ért célba. "Örülnünk kell, mert megmentettünk hét, nagyon fontos pontot. Könnyen lehetett volna nulla is."

A következő futam az Egyesült Államokban lesz, április 12-én.