Iszinbajeva száz évre megoldaná a világcsúcsot

Jelena Iszinbajeva, atlétika, rúdugrás
RUSSIAN FEDERATION, Moscow : Russia's Yelena Isinbayeva smiles on the podium during the medal ceremony for the women's pole vault at the 2013 IAAF World Championships at the Luzhniki stadium in Moscow on August 15, 2013. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
Ha sikerülne 515 centiméter közelében ugrania, akkor az akár száz évig is világcsúcs maradhat, állítja Jelena Iszinbajeva, az oroszok világklasszis rúdugrója. A 32 éves sportoló Rióban harmadik olimpiai aranyét szeretné megszerezni.

Szeretne aranyérmet szerezni a jövő évi, riói olimpián Jelena Iszinbajeva, az oroszok világklasszis rúdugrója, aki 2013-ban vonult vissza, tavaly egy kislánynak adott életet, de úgy tervezi, hogy idén már visszatér a versenypályára.

"Szeretném, ha a nevemet sokáig megőrizné az atlétikatörténelem. Céltudatosan készülök Rióra, és szeretnék nagyot ugrani. A fejemben egy 510 centis ugrás van, ugyanakkor azt gondolom, hogy a nők számára a felső határt az 515 cm jelentheti. Megpróbálok ehhez minél közelebb kerülni, és olyan rekordot felállítani, ami legalább száz évig megmarad" - nyilatkozta.

Jelena Iszinbajeva Forrás: AFP/Kirill Kurdyavtsev

A 32 éves sportoló pályafutása során eddig kétszer nyert olimpiát (2004, 2008), de legutóbb Londonban csak a bronzérmet csípte meg. Háromszor nyert világbajnokságot, négyszer volt fedett pályán aranyérmes, egyszer Európa-bajnokságon is győzött.

Pályafutása során 28 világrekordot állított fel, a nők közül ő ugrotta eddig a legnagyobbat: 2009. augusztus 29-én Zürichben 506 centiméterig jutott. A fedett pályán is sokáig ő tartotta a rekordot 501 centivel, ezt az amerikai Jenn Suhr 2013. március 2-án, Albuquerque-ben egy centivel felülmúlta.