Profik szervezték a kenyai atléták csalását

Rita Jeptoo
Rita Jeptoo a bostoni maraton céljában
Vágólapra másolva!
A Kenyai Atlétikai Szövetség hétfőn hat hónapra felfüggesztette két külföldi menedzseriroda tevékenységét, mert nyomozás folyik ellenük doppingügyekben való érintettség miatt.

Az olasz Gabriele Rosa által vezetett Rosa & Associati és a holland Gerard van de Veen irányította Volare Sports többek között sikeres kenyai hosszútávfutók ügyeit intézi.

Zavaros az ügy, nyomozás lesz

"A szövetség úgy döntött, hogy amíg a nyomozás zajlik, addig felfüggeszti az irodák működését, aztán majd az eredmények ismeretében eldönti, hogy engedélyezi-e azt a továbbiakban" - jelentette be Isaiah Kiplagat, a szövetség elnöke, aki hozzátette, rengeteg híresztelés kapott szárnyra a Kenyában zajló doppingolásról, sokan "mutogatnak ügynökökre, orvosokra és gyógyszerészekre", a szövetség pedig úgy látja, ez egy zavaros ügy, ezért valahogyan kezelni szeretné.

Van de Veen a részletek megismeréséig nem kívánta kommentálni az AK döntését, a Rosa & Associatinál pedig senki nem volt elérhető.

Rita Jeptoo a bostoni maraton céljában Forrás: AFP


A Boston Marathonon háromszor győztes Rita Jeptoo tavaly kapott kétéves eltiltást doppingvétség miatt, az ő ügyeit Gabriele Rosa menedzserirodája intézte.

A sportágon belüli doppingbotrányok miatt azt már korábban elhatározták az illetékesek, hogy az eddigieknél sokkal több doppingellenőrzést végeznek majd a világ hat legrangosabb maratonfutó versenyén, World Marathon Majors állomásain.

Az elképzelések között szerepel, hogy készítenek egy listát a jó eredményre esélyes hosszútávfutók nevével, és nekik a jövőben a megszokottnál is több versenyen kívüli vizsgálaton kell majd átesniük.