Rossi még mindig oktat

Italy's biker Valentino Rossi (L) of Yamaha sprays champagne over British Carl Crutchlow of Honda who came third, as he celebrates on the podium after winning the Argentina Grand Prix at Termas de Rio Hondo circuit, in Santiago del Estero, on April 19, 20
Italy's biker Valentino Rossi (L) of Yamaha sprays champagne over British Carl Crutchlow of Honda who came third, as he celebrates on the podium after winning the Argentina Grand Prix at Termas de Rio Hondo circuit, in Santiago del Estero, on April 19, 2015. Valentino Rossi survived a late battle with defending world champion Marc Marquez, who crashed with two laps to go. AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
Vágólapra másolva!
Szenzációsan kezdte a MotoGP-idényt Valentino Rossi: az olasz zseni 36 évesen, a mezőny legidősebb tagjaként megnyerte a katari idénynyitót, majd a texasi harmadik helye után az Argentin Nagydíjon ismét elsőnek intették le.

A Termas de Río Hondo pálya nyolcadik rajtrácsáról várta a futamot a kilencszeres világbajnok, és az első pár körben nem is produkált semmi emlékezeteset az extra kemény gumikkal.

Hanem aztán tíz kör alatt megelőzte Petruccit, Pol Espargarót, Lorenzót, Iannonét, Crutchlow-t és Doviziosót, ám még így is bő négy másodperces hátránya maradt az élen hasító Marc Márquez mögött.

A vb-címvédő Hondáján lassan elfogytak a gumik, Rossi három körrel a cél előtt érte be, majd egyre keményebben támadta. Az utolsó előtti körben oda-vissza előzgették egymást, Márquez kétszer is koccant a Yamahával, a másodiknál elesett, eldőlt a futam.

"Nagy győzelem ez, amihez az extra kemény gumi volt a kulcs. Jól indultam, de Iannone kitett az első kanyarnál. Tudtam, hogy a hosszú verseny miatt nehézségei lesznek majd Márqueznek. Kifékeztem, de ő egy mindent vagy semmit típus, úgyhogy kétszer is hozzám ért, majd azt hiszem hibázott, és elesett. Kár, mert nagyot csatázhattunk volna az utolsó körben" - mondta Rossi, aki 199. alkalommal állhatott dobogóra és 110.-szer nyert, minden kategóriát figyelembe véve.

Argentínában jártunk: Rossi Maradona-mezben ünnepelt Forrás: AFP/Juan Mabromata

"Sajnálom, ami történt, mert jó versenyünk volt - mondta Márquez. - Az extra kemény gumikon nem voltunk elég versenyképesek, ezért választottuk a keményet, és működött is a stratégiánk, csak az utolsó két körért kár. Mindig is mondtam, hogy Valentino számomra példakép és viszonyítási pont, akitől mindig tanulhatok újat. Mostantól Jerezre kell készülnünk, ahol faraghatunk a hátrányunkból."

Rossit Dovizioso üldözi a pontversenyben Forrás: AFP/Juan Mabromata

Márquez az idénynyitón elrontotta az első kanyart, majd hősiesen feljött ötödiknek, a mostani pontvesztésével viszont komolyabb hátrányba került. Rossi vezeti a vébét 66 ponttal, mögötte két ducatis, Dovizioso (60) és Iannone (40), majd a csapattársa, Lorenzo (37) következik, míg Márquez 36 ponttal csak ötödik.