Leglassabb maratonján még Pókember is legyőzte

Paula Radcliffe, atlétika, maraton, maratonfutás
UNITED KINGDOM, London : British runner Paula Radcliffe (2R) celebrates with her husband Gary and children Isla and Raphael after crossing the finish line in her last ever race during the 2015 London Marathon in central London on April 26, 2015. Eliud Kipchoge led a Kenyan clean sweep of the podium places as he won the men's London Marathon on Sunday in an unofficial time of two hours, four minutes and 41 seconds. AFP PHOTO / SEAN DEMPSEY
Vágólapra másolva!
Profi futóként vasárnap indult utolsó versenyén Paula Radcliffe, akit a London Marathonon óriási ünneplésben részesítette a hazai közönség. A táv 2005-ös világbajnoka és jelenlegi világcsúcstartója sohasem teljesített még ilyen lassan 42 195 métert, de idejével így is kvalifikálta volna magát a riói olimpiára.

A Bedford & County Athletic Club sportolói díszőrséget álltak, a tömeg a nevét kántálta: vasárnap utolsó alkalommal rajthoz állt a korábbi háromszoros London Marathon-győztes, világbajnok Paula Radcliffe, aki az angol fővárosban 2:36.55 órás idővel búcsúzott a hazai közönségtől.

"Különösen az utolsó mérföldön eresztettem le, már nem érdekelt az idő. Nagyon fáradt voltam, és szerettem volna annyi embernek megköszönni a kedvességét, amennyinek csak lehet" - vallotta be a célba érkezés után.

A visszavonuló Paula Radcliffe családja körében ünnepelt Forrás: AFP/Sean Dempsey

Idejét tekintve ez volt pályafutása leglassabb maratoni távja, a hajrában még egy Pókember-jelmezbe öltözött sportoló is megelőzte. Persze utóbbi is megadta a módját a versenynek, Paul Martelletti ugyanis 2 óra, 30 perc és 12 másodperc alatt teljesítette a távot, ezzel ő lett a szuperhősök világrekordere – a korábbi csúcsot 2:33.58 órával a kanadai Stephane Hetherington tartotta Flash-jelmezben (a kitalált szereplő magyarul inkább Villámként ismert).

"Azt hiszem, a fiam, Rafael így is nagyon boldog lesz, hiszen Pókember legyőzte a mamiját" - viccelődött Radcliffe, aki végül 21 és fél perccel rosszabb időt futott, mint legendás, 2003-as londoni világcsúcsa alkalmával.

Paula Radcliffe Forrás: AFP/Dieter Nagl

A mostani eredményét sem szabad azonban lebecsülni, hiszen ezzel simán kvalifikálta volna magát a riói olimpiára, ahol 2 óra 42 perc a selejtezőszint.

"Továbbra is futni fogok, de most már csak szórakozásból. Nem lesz rajtam semmi plusz nyomás" - mesélt arról, hogy nem kell félnie a visszatérés kísértésétől, hiszen kedvenc sportágától nem szakad el.