Vágólapra másolva!
A 2008-as pekingi olimpia tisztább levegőjű heteiben, amikor a kínai hatóságok szigorúan ellenőrizték a légszennyezést, nagyobb súlyú babák születtek, mint korábban - derült ki egy szerdán közzétett tanulmányból.

Az olimpiai játékok idején a pekingi kismamák átlagosan 23 grammal súlyosabb gyermekeknek adtak életet azokhoz az újszülöttekhez képest, akik egy évvel korábban vagy később láttak napvilágot - állapította meg a Rochesteri Egyetem orvosi központjának kutatása, melyet az Environmental Health Perspectives című szaklap ismertetett.

Korábbi tanulmányok kimutatták az összefüggést a légszennyezés és a születési súly között, ám nem állapították meg, hogy a várandósság melyik szakaszában a legjelentősebb ez a környezeti hatás. Kínai és amerikai kutatók a 2007 és 2009 között időre született több mint 83 ezer baba adatait vizsgálták meg.

A 2008-as nyári játékok 47 napjára Pekingben leálltak az építkezések, bezárták a gyárakat, korlátozták a gépkocsik forgalmát. A tanulmány eredményei arra utalnak, milyen kedvező egészségügyi hatásai lehetnek a légszennyezés korlátozásának.

David Q. Rich epidemiológus, a kutatás vezetője azt is hozzátette, hogy munkájuk nemcsak azt szemlélteti, mennyi káros következménye lehet a légszennyezésnek, hanem azt is, hogy ez a jelenség visszafordítható.