Magyar páros nyerte a vegyesváltót az öttusa világkupán

Zs. Tóth Anna remekül vívott
Vágólapra másolva!
Aranyérmet nyert hétfőn a Zs. Tóth Anna, Marosi Ádám páros vegyesváltóban az öttusázók kecskeméti világkupaversenyén.

A magyar duó óriási küzdelmet vívott az amerikai váltóval, és végül Marosi ért be elsőként a célba.

A kecskeméti öttusa vk utolsó napján 11 kettős indult, az egyiptomiak azonban az első két szám után befejezték a versenyt.

Erős volt a kezdés is

A magyar kettős a 2x100 méteres úszást a harmadik leggyorsabban teljesítette, vívásban pedig 27 győzelemmel és 13 vereséggel a második legjobb eredményt érte el, így az első két szám után az egyesült államokbeli duó, Nathan Schrimsher és Margaux Isaksen mögött mindössze öt ponttal lemaradva második volt.

Zs. Tóth Anna remekül vívott Forrás: Pentathlon.hu / Buza Virag

A lovaglás után sem változott az élen a sorrend, mindössze egy ponttal ért el jobb eredményt a legjobbnak bizonyult amerikai páros. A kombinált számban így hat másodperc hátránnyal indulhatott a magyar duó az amerikai mögött, viszont 25 másodperc előnyük volt a harmadik helyen induló dél-koreaiakkal szemben.

Végig az amerikaiakkal kellett versenyezni

A nők rajtoltak először, akik két kört futottak, közte két lövészettel, majd a férfiak következtek, amikor versenyzőtársuk beért a váltózónába.

Zs. Tóth Anna nagyon jól kezdett, mert az első lövészet után mindjárt az élre állt, majd a második lövészetig megtartotta minimális előnyét. A második lövészete is jól sikerült, így ismét előnyhöz jutott, a célegyenesbe azonban az amerikai versenyző vissza tudta szerezni a vezető pozíciót. A futás első körében fej-fej mellett haladt a tavalyi kecskeméti világkupa győztese, Marosi Ádám és az amerikai és Nathan Schrimsher. A magyar versenyző második lövészete jól sikerült, mellyel át is vette a vezetést, amit óriási versenyben megtartott. Harmadikként a dél-koreai páros érkezett a célba.

A lovaglás váltószáma egy újdonságot tartalmazott: a váltó tagjai egyszerre lovagoltak a pályára, majd a váltózónából először a női versenyző teljesítette a pályát, aztán a váltózónába lovagolt, majd a férfi versenyző lovagolta le ugyanazt a távot. Az óra végig ment és a hibák is összeadódtak.


Eredmények, vegyesváltó döntő:

1. Magyarország (Zs. Tóth Anna, Marosi Ádám) 1488 pont (úszás: 1:58.50 perc/345 pont, vívás: 27 győzelem/250 pont, lovaglás: 281 pont, lövészet-futás: 11:28.06 perc/612)
2. Egyesült Államok (Margaux Isaksen, Nathan Schrimsher) 1483
3. Koreai Köztársaság (Jun Vung Tae, Kim Szun Vu) 1446


Olimpiai kvóta tét

A nők szombati versenyét Földházi Zsófia nyerte, vasárnap a férfiak versenyében a francia Valentin Belaud végzett az élen, a magyarok a középmezőnyben végeztek. A vegyesváltóval befejeződött a verseny.

A kecskeméti az idei vk-sorozat negyedik viadala volt. A júniusi, minszki döntőbe az egyes állomásokon elért eredmények alapján lehet bejutni. Az ottani első helyezett - a nőknél és a férfiaknál is - olimpiai kvótát szerez.