Vágólapra másolva!
Visszafizette a devizahitele végtörlesztésére felvett hárommillió forintos támogatást a Magyar Paralimpiai Bizottságnak a testület elnöke, Gömöri Zsolt.

A sportvezető közölte: annak ellenére döntött így, hogy szerinte 2012-ben jogszerűen vette fel a vissza nem térítendő támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett.

Hozzátette, nem tett mást, csak élt a lehetőséggel, és ennek megfelelően hozta meg a döntést a szervezet elnöksége is.

Gömöri szerint az üggyel kapcsolatban durva politikai támadások érték a Magyar Paralimpiai Bizottságot, miközben a szervezet politikamentesen kívánja folytatni a tevékenységét. Az ügy kipattanását követően az MSZP és a Jobbik is lemondásra szólította fel a bizottság teljes elnökségét, Gömöri Zsoltot és Deutsch Tamást is.

Az elnök állítja, azért döntött az összeg visszafizetése mellett, hogy a bizottság az érdemi munkára tudjon koncentrálni, egyben reményét fejezte ki, hogy az MPB iránti érdeklődés akkor is ilyen erőteljes marad, amikor az eredményekről lehet beszámolni.

Arra azonban nem reagált Gömöri, hogy egy lap szerint a 2012-es paralimpiai sikerek után 17 milliós prémiumot kapott, ráadásul elnöki és sportszakmai igazgatói tisztéért is tisztes fizetés jár neki.

A sportolóknak sem tetszett

Ugyanakkor döntésben a „politikai támadások” mellett szinte biztosan szerepet játszott a média nyomása, ahogy több sportoló és támogató is rosszul fogadta a hírt. Az Origo által elért három parasportoló egyaránt megütközött a híren, és „etikátlannak” nevezte az MPB-nél történt eljárást, bár annak jogszerűségét nem vonták kétségbe.

Gömöri visszafizette a tartozást Forrás: MTI/Kollányi Péter

„Pálcát törni senki fölött nem szeretnék, a sportolóknak is igyekeznek egyéb módon segíteni, edzőtáborokkal, eszközökkel, táplálékkiegészítőkkel – mondta az egyikük. – Sok ilyen is van, nem látunk a színfalak mögé.”

Négy munkatárs hitelét rendezték

"Négy szövetségi munkatárs hitelét rendezte az MPB" – mondta még a múlt héten Gömöri. "Mégpedig azért, mert ketten közülük teljesen kilátástalan élethelyzetbe kerültek. Az előző évet 19 milliós pluszban zárta az MPB, és ebből az illetékesek jóváhagyásával 9 milliót el tudtak különíteni a törlesztésekre.”

Gömöri kitérő választ adott arra, hogy a munkatársai is visszafizették-e a támogatást. Csupán annyit mondott, hogy az elnökség tagjainak nem munkáltatója a Magyar Paralimpiai Bizottság.

Deutsch Tamástól származott az ötlet Fotó: Polyák Attila - Origo

Mivel a szervezet a támogatásokat konkrét célokra kapja, és – az egyik parasportoló szavaival – „elég komoly ellenőrzés alatt áll, több irányból is”, vélhetően szponzori pénzeket használhattak adósmentésre. „Az megint erkölcsi kérdés, hogy egy támogató mit ért működési költség alatt” – jegyezte meg egy másik, olimpiát is megjárt sportoló.

Óvatosan fogalmaznak

Az Origo még hétfőn elért több szponzort is, akik közül többen érezhetően nem örültek a múlt heti hírnek, ugyanakkor nem akartak elhamarkodott kijelentéseket tenni. Az egyik támogató, amelyik nem célzottan adja a pénzt, a Hotel Eger Park, melynek igazgatója, Harmati Péter e-mailben közölte az Origóval: „Az általunk adott támogatás szabadon felhasználható, semmilyen kikötést nem tettünk. Mi az üggyel nem kívánunk foglalkozni, a támogatást továbbra is biztosítjuk a Bizottság részére.”

Az arany fokozatú támogató, a Tesco közölte, hogy „célzottan a Magyar Ülőröplabda Bajnokság, és az abban résztvevő csapatokat támogatjuk. Emellett közvetlenül a sportolókat, ösztöndíj formájában; az ösztöndíj célja az olimpia felkészülés támogatása." A cég sajtóosztálya hozzátette: „a Magyar Paralimpiai Bizottság olimpiával összefüggő támogatásáról az éves tervezési folyamatnak megfelelően később dönt".

Az Allianz éppen 2012 óta segíti az MPB-t, „támogatja a paralimpikonokat a felkészülésben, hozzájárul a sztereotípiák csökkentéséhez, bátorít és esélyegyenlőséget teremt”. Gömöri ügyével kapcsolatban megjegyezték: „A tiszta, etikus együttműködés nagyon fontos számunkra, ezért a szóban forgó helyzetet az Allianz Hungária és a müncheni anyavállalat, az Allianz SE is elemzi, és amennyiben indokolt, megtesszük a szükséges lépéseket.”

Vizsgálják a mexikói utat is

Bernau Péter, a Bizottság sajtófőnöke ismételten kiállt az eljárás törvényessége mellett, amelyet a közgyűlés is jóváhagyott. Az Origónak elmondta, hogy a botrányon "ismerve a sajtó működését nem lepődtem meg, bár annyiból igen, hogy itt nincs ügy".
Bernau hozzátette, hogy "egy munkatárs szivárogtatott ki dokumentumokat a sajtónak", a kilétét pedig a felügylelő bizottság vizsgálja, de a várható szankcióról nem tudott mondani semmit.
Az fb a mexikói utat is vizsgálja, ugyanis a hazai rendezésű erőemelő-Eb-t előkészítendő a Bizottság három munkatársa Mexikóban járt. Az útról készült részletes beszámoló megtalálható a Bizottság honlapján, "fillérre lebontva mindent, tételesen".
Az utat azonban teljes egészében a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság finanszírozta, mivel a szabályai előírják, hogy egy világverseny rendezése előtt a helyszínen kell szemléznie egy azt megelőző világversenyt.