Kétmillió? Ennyi az ára, elfogadták, kifizették

Gömöri Zsolt Foglalkozás FOTÓ KÉPKIVÁGÁS laza arckép, portré sportvezető SZEMÉLY Budapest, 2011. április 11.
Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. A felvétel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Hold utcai épületében készült Budap
Budapest, 2011. április 11. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. A felvétel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Hold utcai épületében készült Budapesten. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Hétfőn kiderül, talált-e valami problémásat a felügyelőbizottság a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének ügyeiben. Megtaláltuk a kétmillióért szervezési segítséget nyújtó vállalkozót, állítja, nem üzlettársa Gömöri Zsoltnak.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) felügyelőbizottsága hétfőn adja le az elnökségnek azt a jelentést, amelyet a szervezet gazdálkodásáról, az elnökség megbízásából készített – mondta az Origónak Molnár Zoltán, a felügyelőbizottság elnöke.

Az elnök kérdésünkre azt mondta, a jelentés tartalmáról nem adhat felvilágosítást, annak nyilvánosságra hozataláról az elnökségnek kell döntenie.

Végtörlesztés, szervezés

A vizsgálat az után indult, hogy másfél hete az RTL Klub arról tudósított: Gömöri Zsolt elnök hárommillió forintos devizahiteles végtörlesztését az MPB fizette ki. Gömöri pár nappal később közölte, hogy noha a támogatást szerinte jogosan vette fel, visszafizeti.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. Forrás: MTI/Földi Imre


Később a Bors azt írta, hogy a parasportolók március 14. és 28. közötti, kanári-szigeteki edzőtáborozása előtt Gömöri 6250 euró (majdnem 2 millió forint) kifizetését vállalta H. Attilának az edzőtábor szervezési feladatainak elvégzéséért. A Bors szerint ő Gömöri üzlettársa.

Apartmanbérlés

A lapban megjelent egy számla is, amelyen egy tenerifei apartmannak részben az edzőtábor időtartama utánra eső bérletének díja szerepel, 350 euró értékben.

A vevő Gömöri Zsolt, a címe pedig az MPB székhelye.

A számla kibocsátója a Tenerifén szállodákat üzemeltető Regency Resorts Ltd. A cég által működtetett szállodák nem szerepelnek azok között, amelyeket a Tenerife Top Training edzőközpont a honlapján partnereiként tüntet fel.

Az Origóhoz szerdán eljuttatott közleményében Bernau Péter, az MPB sajtófőnöke tagadta, hogy Gömöri Zsolt üzleti kapcsolatban lenne H. Attilával, aki "az edzőközpont közép-európai kapcsolataiért felelős személy". A számláról azt írta, Tenerifére az elnökkel utazott a lánya is, de az ő költségeit Gömöri fizette.

Mi került kétmillióba?

Az Origo megtalálta a szerződésben megbízottként szereplő Horváth Attilát. Egyebek mellett azt kérdeztük tőle e-mailben, hogy pontosan milyen szolgáltatásért járt a kétmilliós összeg, voltak-e esetleg jelentős költségei, van-e közös vállalkozása az MPB elnökével, illetve a feladata kiterjedt-e Gömöri Zsolt plusz ötnapos szállodai ott-tartózkodásának szervezésére is.

Horváth Attila azzal járult hozzá válasza megjelentetéséhez, hogy azt teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük.

Horváth Attila válasza

"A Tenerife Top Training edzőközponttal érvényben lévő szerződésem alapján kizárólagos marketing- és értékesítési jogokkal rendelkezem a magyar piacra vonatkozóan. Közvetítő és szervező szolgáltatásaimat vállalkozóként természetesen pénzért végzem, az árat magam határozhatom meg, mely összeget a MPB elfogadott és kifizetett nekem. Gömöri Zsolttal való kapcsolatom néhány alkalmas személyes találkozás után nem nevezhető sem barátinak, sem üzlettársinak, nincs közös vállalkozásunk. A Tenerife Top Training Európában egyedülálló edzési lehetőségeket biztosít világszínvonalú sportolók (olimpiai bajnokok, világbajnokok, világcsúcstartók) számára, amit a központi edzőtáborban részt vevő sportolók, edzőik, kísérőik is visszaigazoltak nekem itt a helyszínen. Gömöri Zsolt privát nyaralásáról nem tudok, ittléte alatt tárgyalt, kiértékelt, kapcsolatokat épített helyi mozgáskorlátozott sportolók érdekeit védő szervezetekkel, és mindezt a magyar parasportolók érdekeiben tette."


Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján az Origo kérdésére azt mondta, a paralimpikonok vezetője "elvesztette a bizalmat, és felmerül a méltatlanná válásának a kérdése is", mert szerinte egy sportvezetőnek még inkább ügyelnie kell a társadalmi megbecsülés megtartására, amibe nem férnek bele az ilyen típusú botrányok. Az MPB azonban (még a MOB-tól is) független civil szervezet, elnökét csak a közgyűlés válthatja le, illetve persze maga is lemondhat.

– mondta az Origo felvetésére egy, az MPB ügyeire rálátó, neve elhallgatását kérő forrás. Szerinte Gömöri nagy támadási felületet adott azzal, hogy hárommilliós támogatást utaltatott ki magának, ez "biztos, hogy nem elegáns", de nem lehet tagadni, hogy a munkáját nagyon jól végzi.

Mióta ő vezeti az MPB-t, sokkal több pénz jut a parasportra, komoly munka zajlik a bizottságban, az elnök jól menedzseli a szövetséget, "bár én nem így csinálnám" – jegyezte meg a forrásunk. Gömöri ugyanis szerinte kimondottan konfrontatív személyiség, és az MPB a magyar sportszövetségekre általánosan jellemző módon

elég nagy adminisztrációs költséggel működik.

Hozzátette, akárhogy is alakul, ez a botrány remélhetőleg jót fog tenni a magyar sportnak, mert "kicsit mindenki jobban fog figyelni a pénzügyekre".