Vágólapra másolva!
Amennyiben Róma elnyeri a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát, úgy a Colosseumban rendeznék az éremátadási ünnepségeket - ígérte meg Ignazio Marino főpolgármester, aki pénteken találkozott Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével.

A fogadáson jelen volt többek között Sergio Mattarella köztársasági elnök és Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke is. Marino hangsúlyozta: szeretnék úgy felújítani a Colosseumot, hogy ott rendezhessék meg a ceremóniákat, mint az ókorban.

Bach viccesen hozzátette: oroszlánokat ezért nem engednek be. A NOB elnöke szerint jó esélye van az olasz fővárosnak, hiszen régen látott egység van a kandidálás mögött mind a helyi sportvilág, mind pedig a politika részéről.

A rómaiak tervezik, hogy más történelmi helyszíneken is legyenek az ötkarikás játékokkal kapcsolatos események.

Komoly riválisok

Matteo Renzi miniszterelnök decemberben jelentette be, hogy Róma megpályázza a 2024-es olimpia rendezési jogát.

Róma mellett mostanáig Boston, valamint a német háziversenyben győztes Hamburg jelezte, hogy versenybe száll a 2024-es olimpiáért. Párizs mellett Baku, Doha és Isztambul érdeklődik, hasonló szándékot jelzett korábban Durban is, amely azonban időközben - úgy tűnik - letett a kandidálásról. A dél-afrikai sportminiszter februárban irreálisnak nevezte a jelentkezést.

A Magyar Olimpiai Bizottság a február 6-i közgyűlésén döntött úgy, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, hogy vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.