Törtek a kulcscsontok a Girón

Alberto Contador, Giro, kerékpározás
SWITZERLAND, MELIDE : The pink jersey Spanish rider Alberto Contador shakes hands with a supporter before the start of the 18th stage of the 98th Giro d'Italia, Tour of Italy, cycling race between Melide (Swiss) and Verbania, on May 28, 2015 in Melide. AFP PHOTO / LUK BENIES
Vágólapra másolva!
A belga Philippe Gilbert nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 18. szakaszát, amelyen az összetettben élen álló spanyol Alberto Contador ismét növelte előnyét.

A Melide és Verbania közötti 170 kilométeres csütörtöki etapon egy 12 fős szökevénycsoportból került ki a győztes. Az utolsó hegyen széthullott az élcsoport, ekkor Gilbert is leszakadt, de a lejtőn felért az élen tekerőkre, majd pár kilométerrel a cél előtt faképnél hagyta riválisait és elsőként haladt át a célvonalon.

Az összetett verseny élcsoportja sokáig együtt tekert a főmezőnyben, de amikor a második helyen álló spanyol Mikel Landa belekeveredett egy bukásba, a 2008 után második Giro-diadalára hajtó Contador ritmust váltott és maga mögött hagyta vetélytársait.

Alberto Contador Forrás: AFP/Luk Benies

A bukásban Roberto Ferrari (Lampre-Merida), Damiano Cunego (Nippo-Fantini) és Stig Broeckx (Lotto Soudal) is megsérült, utóbbi kettőt kulcscsonttöréssel és agyrázkódással kórházba szállították.

Landa ugyan utolérte a főmezőnyt, így megtartotta második helyét, de honfitársát már nem tudta befogni: 1:13 perccel nőtt a hátránya, amely így már 5:15 perc.

Eredmények, 18. szakasz, Melide-Verbania, 170 km:
1. Philippe Gilbert (belga, BMC Racing) 4:04:14 óra
2. Francesco Bongiorno (olasz, Bardiani Valvole) 47 mp hátrány
3. Sylvain Chavanel (francia, IAM Cycling) 1:01 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 72:23:09 óra
2. Mikel Landa (spanyol, Asztana) 5:15 p hátrány
3. Fabio Aru (olasz, Asztana) 6:05 p h.

A vasárnapig tartó viadalon pénteken a Gravellona Toce és Cervinia közötti 236 kilométer leküzdése vár a mezőnyre.