Vágólapra másolva!
Az olasz Fabio Aru nyerte szombaton a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 20. szakaszát, de nem tudott elég időt hozni az utolsó alpesi etapon az élen álló spanyol Alberto Contadoron, aki így megtartotta vezető helyét.

Két rendkívül nehéz hegy magasodott a mezőny előtt a Saint-Vincent és Sestriere közötti 196 km-es etapon, amelyből az első jelentős részt ráadásul murvás úton kellett megtenniük a versenyzőknek. A 2008 után második Giro-diadalára hajtó Contador magabiztos előnnyel várta a szakaszt, ezúttal azonban megrogyott az emelkedőkön és öten is elszakadtak tőle.

A kvintettből a második helyen álló Aru volt a legerősebb és a pénteki szakaszhoz hasonlóan ezt is megnyerte, ám hiába előzte meg közel két és fél perccel Contadort, a spanyol így is több mint két percet megőrzött előnyéből.

Az utolsó etapon hagyományosan nem történik érdemi esemény, amely az összetett sorrendjét befolyásolná, így Contador tulajdonképpen megnyerte a viadalt, azaz megőrizte esélyét, hogy megvalósítsa idei tervét, azaz a Giro-Tour duplázást. Erre legutóbb 1998-ban volt példa, akkor az olasz Marco Pantaninak sikerült ez a bravúr.

Giro, 20. szakasz, Saint-Vincent - Sestriere, 196 km, hegyi befutó:
1. Fabio Aru (olasz, Asztana) 5:12:25 óra
2. Ryder Hesjedal (kanadai, Cannondale) 18 mp hátrány
3. Rigoberto Uran (kolumbiai, Etixx - Quick-Step) 24 mp h.
4. Mikel Landa (spanyol, Asztana) azonos idővel
...6. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 2:25 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Contador 84:03:30 óra
2. Aru 2:02 p hátrány
3. Landa 3:14 p h.