Újabb hegymászók holtteste került elő

Nepáliak gyertyás virrasztással emlékeznek az április 25-i földrengés áldozataira Katmanduban, a természeti katasztrófában teljesen megsemmisült Dharahara torony romjai előtt, tizenhárom nappal az után, hogy a Richter-skála szerinti 7,8 erősségű földrengé
Nepáliak gyertyás virrasztással emlékeznek az április 25-i földrengés áldozataira Katmanduban, a természeti katasztrófában teljesen megsemmisült Dharahara torony romjai előtt, tizenhárom nappal az után, hogy a Richter-skála szerinti 7,8 erősségű földrengés pusztított a nepáli fővárosban és térségében. Serpák közölték a nepáli hegymászószövetséggel, hogy nem hajlandók helyreállítani a Mount Everestre vezető utat, amelyet tönkretett a földrengés kiváltotta lavina. http://www.origo.hu/nagyvilag/20150504-a-serpak-nem-hajlandoak-kijavitani-a-mount-everest-i-osvenyt.html
Vágólapra másolva!
Újabb kilenc hegymászó holttestét találták meg Malajzia legmagasabb hegycsúcsán, a Kinabalun, ahol a pénteki, hatos erősségű földrengés miatt több mint másfél száz ember rekedt fenn - közölte egy malajziai illetékes.

Az érintett Szabah állam idegenforgalmi minisztere, Masidi Manjun szombaton Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy ezzel megerősítetten 11-re emelkedett a földrengés hegymászó áldozatainak száma, és hozzátette, hogy "nyolc személyt továbbra is eltűntként keresnek".

A miniszter néhány órával korábban arról számolt be, hogy a 4095 méter magas Borneó szigeti hegyről kimentettek 137 gyalogtúrázót. A zömmel hazai, de rajtuk kívül szingapúri, amerikai, Fülöp-szigeteki, brit, thaiföldi, török, kínai és japán turisták azért rekedtek a Kinabalun, mert az ösvényeket a lezúduló kövek elzárták, illetve szinte járhatatlanul veszélyessé tették.

Gyertyás megemlékezés az elhunytak emlékére Forrás: AFP/Prakash Mathema

Néhányukat kéz és lábtöréseket szenvedett, egy embert pedig kómában hoztak le a hegyről. A rengést követő sziklagörgetegek miatt a hatóságok legalább három hétre leállították az újabb csoportok indítását.