Vágólapra másolva!
Extravagáns nyitóünnepséggel kezdődött meg pénteken este Bakuban az I. Európa Játékok.

A 68 ezer néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadionban tartott kétórás megnyitót Dimitrisz Papajoannu rendezte, aki a 2004-es athéni ötkarikás játékok ünnepségeiért is felelt. A ceremónia sztárfellépője Lady Gaga volt, aki John Lennon Imagine című dalát adta elő, a műsorban több mint kétezren működtek közre. A 16 napos versenysorozatot Ilham Aliyev azeri államfő nyitotta meg.

A magyar küldöttség zászlaját Veréb István világ- és Európa-bajnoki bronzérmes szabadfogású birkózó vitte a megnyitón. A zászlóvivő mellett 195 magyar versenyző vesz részt a játékokon, az eredeti, 200-as csapatlétszám sérülések miatt csökkent le.

Érkezik a magyar csapat a megnyitón Forrás: MTI

Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke hangsúlyozta: az európai sport egyik mérföldkövét tették le azzal, hogy immár a földrész is rendelkezik saját multisporteseménnyel. "Sokunk számára évtizedes álom vált valóra. Nincs kétségem afelől, hogy Azerbajdzsán kifogástalan házigazda lesz" - mondta.

Az Európai Olimpiai Bizottság zászlajának felvonásában Fazekas-Zur Krisztina olimpiai bajnok kajakos is közreműködött. Az Európa Játékokon 50 ország több mint 6000 sportolója verseng 20 sportágban.