Baji Balázs vb-szintű mezőnyben bizonyíthat

Pascal Martinot-Lagarde, Baji Balázs, atlétika, gátfutás
SWITZERLAND, Zurich : France's Pascal Martinot-Lagarde (L) and Hungary's Balazs Baji compete in the Men's 110m hurdles semi-final during the European Athletics Championships at the Letzigrund stadium in Zurich on August 14, 2014. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Az erős mezőny miatt A és B futamot is rendeznek 110 m gáton július 7-én a székesfehérvári Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon, ahol férfi távolugrásban és női magasugrásban is a nemzetközi élvonalhoz tartozó versenyzők indulnak.

Baji Balázs rendkívül erős riválisok ellen mérheti fel, hol tart a felkészülésben, közülük már korábban ismertté vált a világbajnok és olimpiai ezüstérmes amerikai Jason Richardson részvétele. A magyar csúcstartó (13.29 mp), akit a tavalyi Európa-bajnokságon csak két ezredmásodperc választott el az éremtől, az egy évvel ezelőtti fehérvári versenyen másodikként ért célba a jamaicai Andrew Riley mögött.

A 2013-ben ugyancsak győztes sprinter idén is visszatér a Gyulai István Memorialra. Ezúttal azonban nehéz lesz megvédenie címét, mert rajthoz áll az olimpiai hatodik, a világ idei legjobb 60 gátas idejével (7.45 mp) rendelkező kubai Orlando Ortega és a kétszeres Európa-bajnok, vb-bronzérmes orosz Szergej Subenkov is.

Baji Balázs komoly mezőnyben indul Fehérváron Forrás: AFP/Olivier Morin

Aleec Harris az idei fedett pályás amerikai bajnokság megnyerésével jelezte, hogy jó formában van, s 13.16-tal övé az idei ötödik legjobb idő. A jamaicai Omar McLeod pedig ebben az évben állította fel 13.21 mp-es egyéni csúcsát és megnyerte az amerikai egyetemi (NCAA) bajnokságot.

Olimpiai bajnokban sem lesz hiány

Férfi távolugrásban a legnagyobb név a már bejelentett, hármasugrásban olimpiai és világbajnok amerikai Christian Taylor, akinek ebben a számban 8,19 méter a legjobbja. Lesz még világbajnoki érmes a mezőnyben: a Moszkvában harmadik mexikói Luis Alberto Rivera Morales 8,46-os egyéni csúccsal büszkélkedhet, az ausztrál Fabrice Lapierre pedig a 2010-es dohai fedett vb-n nem talált legyőzőre.

A jamaicai Damar Forbes vb-nyolcadik hellyel, a lengyel Tomasz Jaszczuk Eb 7. hellyel tette le névjegyét.

Szabó Barbara Forrás: AFP/Franck Fife

Eb-bronzos magasugrók

A női magasugrók között az idei fedett Eb-n nyolcadik Szabó Barbarának szurkolhatnak a Regionális Atlétikai Központ nézői. Mások mellett két Európa-bajnoki bronzérmessel kell felvennie a versenyt: az orosz Irina Gorgyejeva már túljutott a 2 méteren (2,04), a horvát Ana Simicet egy centi választja el ettől.

Az üzbég Szvetlana Radzivil olimpiai hetedikként és Ázsia-bajnokként, a bolgár Mirela Demireva Eb-nyolcadikként érkezik.

Fusson 100 métert!

Idén sem marad ki a programból az immár hagyományosnak számító "TE mennyit futsz 100-on?" elnevezésű verseny, ahol bárki kipróbálhatja, mennyi idő alatt teljesíti a klasszikus távot. Regisztrálni a verseny megújult honlapján lehet.

A tervezett nemzetközi versenyszámok:
férfiak: 100 m, 400 m, 1500 m, 110 m gátfutás, 3000 m akadályfutás, távolugrás, magasugrás, diszkoszvetés, gerelyhajítás, kalapácsvetés
nők: 100 m, 1500 m, 100 m gátfutás, 400 m gátfutás, magasugrás, súlylökés, kalapácsvetés