Gatlint hidegen hagyja a magyarországi hőség

Justin Gatlin, atlétika
UNITED STATES, Eugene : EUGENE, OR - JUNE 28: Justin Gatlin celebrates after crossing the finish line to win the Men's 200 Meter Dash final during day four of the 2015 USA Outdoor Track & Field Championships at Hayward Field on June 28, 2015 in Eugene, Oregon. Christian Petersen/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Justin Gatlin, a keddi Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj legnagyobb sztárja jelenleg nem foglalkozik a hatszoros olimpiai bajnok Usain Bolttal, és a keddi versenyen is csak arra törekszik, hogy egy újabb jó 100-as futással fokozza a nyomást riválisain.

A viadal hétfői, székesfehérvári sajtótájékoztatóján a 2015-ös ranglistát 100 és 200 méteren is vezető amerikai sprinter az idén gyengélkedő Bolttal kapcsolatos kérdésre arra emlékeztetett, hogy

a jamaicaiak világcsúcstartója 2012-ben is egész évben altatott, az londoni játékokon mégis a legjobb formáját hozta, és mindkét számot megnyerte.

Gatlin épp ezért nem is akar vele foglalkozni, csak arra figyel, hogy a pekingi világbajnokságon majd minél jobb időre legyen képes mindkét távon.

Gatlin úgy érzi, még javulhat a vb-ig Forrás: AFP/Getty Images/Christian Petersen

A 100 méter 2004-es olimpiai bajnoka nem csupán Bolttal, de a világcsúcsokkal sem foglalkozik, annyit azonban megjegyzett, hogy egyszer majd eljön az ideje a világrekordnak is.

A vb-felkészülés egy újabb állomásának tekinti a magyarországi viadalt, amelynek a mezőnyéből kiindulva kiváló versengésre számít.

A várható hőség őt nem zavarja, mert Floridában nőtt fel, ahol hasonló körülményekhez szokott.

A sajtóeseményen kiderült, hogy a sérüléssel bajlódó világ- és Európa-bajnok magasugró, az ukrán Bohdan Bondarenko nem tud indulni, a szám mezőnye azonban így is bombaerős lesz. A szám első számú esélyes, a katari Mutaz Esza Barsim idén már 2,41 méternél jár, egyéni legjobbja pedig 2,43, ami mindössze két centivel marad el a világcsúcstól. A 24 éves ugró ezúttal azt mondta, hogy a világrekordhoz elsősorban saját pszichikai határait kell legyőznie, azonban ez különös motivációt jelent számára. Hangsúlyozta, mindig többet kell adni, ha 100 százalék nem elég, akkor 110 majd 120 kell.

A verseny legnagyobb magyar egyéniségei közül az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián és az idén fedett pályás Európa-bajnok súlylökő, Márton Anita is bizakodva várja a fehérvári viadalt.

Pars hosszú ideig sérüléssel bajlódott, így most nem a győzelem az elsődleges célja,

hanem szeretne 79 méter fölé kerülni. A szombathelyi sztár hozzátette, az majd az augusztus elején sorra kerülő országos bajnokságon derül ki, hogy lesz-e esélye a világbajnoki címre. Márton Anita szombaton 18,42 méterrel lett hetedik Párizsban, és úgy véli, kedden 19 méter körüli eredményre is képes lehet.

A Székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban már délelőtt 11 órakor elkezdődik a program, amely 19.40-kor a férfi 100 méterrel zárul. A július 7-i verseny jegybevételének 40 százalékát felajánlották az életmentő műtéten átesett Ordina Tibor, többszörös magyar bajnok távol- és hármasugró megsegítésére.