Egy kemény parasztgyereknek mindent ki kell bírnia

Pars Krisztián, kalapácsvetés, atlétika
Székesfehérvár, 2015. július 7. Pars Krisztián versenyez a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj férfi kalapácsvetés versenyszámában Székesfehérváron 2015. július 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Éppen azt történt a Gyulai-emlékversenyen, amit az olimpiai bajnok Pars Krisztián a legkevésbé szeretett volna. A győztes, és idén verhetetlen lengyel Pawel Fajdek 83.12-vel bosszantóan jól időzítve pont Székesfehérváron javított idei világelső eredményén, miközben az elhúzódó deréksérüléssel bajlódó magyar kalapácsvető 79.23-as dobásával ott ragadt a 2015-ös rangsor negyedik helyén. Hat héttel a pekingi világbajnokság előtt azonban a kétszeres vb-ezüstérmes szombathelyi dobóatléta nem pánikol.

"A kiszámíthatatlanság zavar a legjobban. Annak idején, amikor a vállműtétemre vártam, pontosan tudtam, hogy ha a lerakodásoktól megtisztítják az ízületet, a kopásokat pedig elegyengetik, felszabadultabb leszek, és végre a gátlásaimtól megszabadulva állhatok a dobókörbe. Így is történt, de sajnos csak addig, amíg el nem kezdett fájni a derekam. Nem mindig, és nem minden mozdulatnál, de olyankor is - például álló helyzetben -, amikor nem terhelem. Így aztán itt a nagy kérdés, hogy a most elkezdődött háromhetes alapozás végéhez milyen állapotban érkezek: javul a helyzetem, vagy rosszabbodik" - nyilatkozta Pars a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Azt mondta, amolyan csiki-csuki játékot kell játszania, azaz addig megy előre, amíg bírja. Aztán ha már nagyon fáj a dereka, akkor visszavesz a tempóból.

Pars Krisztián a második lett a Gyulai-emlékversenyen Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Ez nem éppen a legideálisabb edzésmódszer a világbajnoki felkészülés utolsó szakaszában. Nem panaszkodom, mert egy magamfajta kemény és csökönyös parasztgyereknek mindent ki kell bírnia" - mondta a szombathelyi dobóatléta.

Nem tagadja, hogy amióta profinak állt, még soha nem volt ilyen zavaros és kiszámíthatatlan a felkészülése.

Azt sem titkolja, hogy hébe-hóba jó tíz éve fáj a dereka, ahogy a nehézatléták többségének.

"Megnyugtat viszont, hogy az elkövetkezendő hat hét alatt sokat javulhat az állapotom, és akkor egy vagy két versenyen kipróbálhatom magamat a vébé előtt. Mert csak úgy, lesz ami lesz alapon nem állhatok dobókörbe a pekingi világbajnokságon" - tette hozzá.

Egy-két versenyen még kipróbálná magát Forrás: MTI/Illyés Tibor

Azt mondta, kezd megbarátkozni azzal a nem éppen kellemes gondolattal, hogy idén talán nem az első, hanem a második helyet kell megpályáznia.

. Két éve, a moszkvai vébé előtt Fajdek elég halvány eredményeivel szépen elaltatott, és amikor elsőre odatett egy jó nagyot, bármit is próbáltam ki, nem tudtam jobbat, csak 80.30-at. Szerintem tartson az idén ő tőlem, gondolja azt, hogy velem talán nem is kell számolnia, aztán majd meglátjuk, hogy ki örül a végén."

A 2015-ös világranglistát a lengyel Fajdek vezeti 83.12 méterrel, övé egyébként az év kilenc legjobb dobása. Mögötte a tadzsik Nazarov (79.36) és az ukrán Vinogradov (79.25) következik, Pars (79.24) a negyedik.