Armstrong feltette az idei Tour legprovokatívabb kérdését

CYCLING-USA-ARMSTRONG-DOPING LARGEUR TOUR DE FRANCE CYCLISME CYCLISTE VISITE MEDICALE
US Lance Armstrong undergoes the medical check-up before the 1995 Tour de France in Saint-Brieuc, western France, 30 June 1995. Seven-time Tour de France winner Lance Armstrong allegedly admitted taking banned doping products before suffering from cancer, according to evidence given under oath to a court in Dallas earlier this year and published in Saturday's edition of French daily Le Monde. AFP PHOTO PATRICK KOVARIK
Vágólapra másolva!
Provokatív megjegyzést fűzött a Tour de France országúti kerékpáros körverseny keddi szakaszán erődemonstrációt tartó Chris Froome és csapatának teljesítményéhez a doppingolás miatt hét Tour-elsőségétől megfosztott Lance Armstrong.

Az örökös eltiltással sújtott amerikai bringás szerint sok kérdést vet fel az idei kiírás első komoly hegyi etapja. A Twitter közösségi oldalon megkérdezte: Froome, továbbá elsőszámú segítője, Richie Porte, illetve a Sky túl erős ahhoz, hogy tiszták legyenek? Kitért rá: őt ne kérdezzék, mert nincs kulcsa a megoldáshoz, ő senkit sem vádol és nincs olyan helyzetben, hogy véleményt nyilvánítson.

Armstrong egy orvosi vizsgálaton Forrás: AFP/Patrick Kovarik

A 2013-as Tour brit bajnoka kedden, az utolsó emelkedőn szinte állva hagyta riválisait, mögötte segítője, Porte lett a második. A kolumbiai Nairo Quintana 1 perc 4 másodperc lemaradással érkezett harmadikként. Az összetettben addig második helyen álló amerikai Tejay van Garderen úgy végzett tizedikként, hogy ő már két és fél percet kapott Froome-tól, míg a spanyol Alberto Contador közel három perccel maradt el a brittől. A címvédő olasz Vincenzo Nibali összetettben 6 perc 57 másodperc hátrányba került, ezzel jelenleg tizedik.

Froomék erődemonstrációja a keddi szakaszon:

A kétszeres Tour-győztes, 4:04 perces hátránnyal összetettben hatodik Contador szerint Froome most magasabb szintet képvisel, mint a mezőny többi része, mindenkinél különb. Saját gyengébb teljesítményét azzal magyarázta, hogy nehezen kapott levegőt és így nem tudott megfelelő fordulatszámmal tekerni.

A jövő hét vasárnapig tartó Touron szerdán a Pau és Cauterets közötti 188 kilométer vár a mezőnyre - szintén a Pireneusokban.