Vágólapra másolva!

Olimpia 2024: Róma a meglévő létesítményeit használná

A 2024-es olimpia rendezésére kandidáló Róma a már meglévő létesítményekre alapozza pályázatát Ignazio Marino, az olasz főváros polgármestere szerint.

"Nem fogunk katedrálisokat építeni a sivatagban. Azt fogjuk fejleszteni, ami már amúgy is a rendelkezésünkre áll" - mondta a városvezető azon az információs szemináriumon, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a jelentkező városoknak tart Lausanne-ban.

Az olasz delegáció kifejtette, Rómában megvannak az olimpia megrendezéséhez szükséges létesítmények, mint például az 1960-as ötkarikás játékok helyszínei, vagy éppen az 1990-es labdarúgó-világbajnokság néhány mérkőzésének otthont adó Olimpiai Stadion, így csak egy velodromot és az evezősversenyek helyszínét kellene megépíteni.

6 milliárd euróból rendeznének

Az olaszok 6 millárd eurós (1850 milliárd forintos) költségvetéssel számolnak, ebből 2 milliárd eurót (620 milliárd forintos) áll a NOB. A 2012-es londoni játékok büdzséje nagyjából a duplája volt a római terveknek. "Olaszország nemcsak nagy kulturális tradíciókkal rendelkező ország, hanem egyben a technológiai fejlődésé is" - nyilatkozta a Matteo Renzi miniszterelnök képviseletében felszólaló Claudio De Vincenti államtitkár, aki hozzátette, Róma mindenben megfelel a NOB Agenda2020 nevű reformprogramjának, amelynek legfőbb célja, hogy a jövőben olcsóbb, gazdaságosabb, fenntarthatóbb olimpiákra kerüljön sor.

Mindent régi létesítményt felhasználnak Fotó: Serdült Viktória - Origo

De Vincenti hangsúlyozta, Olaszország egységesen az ötkarikás játékok megrendezésének gondolata mögött áll, teljes az egyetértés a kormány, Róma városának vezetése és az Olasz Olimpiai Bizottság között. Róma mellett eddig Budapest, Boston, Hamburg és Párizs jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért. A jelentkezési határidő szeptember 15. A NOB 2017 szeptemberében, Limában dönt a házigazdáról.