Vágólapra másolva!
Kovács Sarolta és Kasza Róbert egyéni győzelmével, valamint a BHSE női és a Volán Fehérvár férfi A csapatának sikerével zárult a NuSkin nyílt országos öttusabajnokság.

Az ob-t ezúttal a hagyományokkal szakítva rendezték meg: nem egy-egy nap jutott a férfiak és a nők versenyére, hanem az első napon, szombaton, mindkét nem képviselői vívtak és lovagoltak, majd vasárnap teljesítették az úszást, valamint a futásból és lövészetből álló kombinált számot.

A változtatást a válogatott versenyzők kérték, akik hétfő hajnalban franciaországi magaslati edzőtáborba utaznak és nem szerettek volna az elutazás előtti napon késő estig versenyezni.

A nőknél az első nap után a mindössze 18 éves Simon Sarolta vezetett - a Csepel SC versenyzője végül negyedik lett -, aki a női mezőnyből egyedül volt képes hibátlan, 300 pontos lovaglásra. A vasárnapi úszás után azonban a vb-ezüstérmes, rutinos Kovács Sarolta állt az élre, aki a futásból és lövészetből álló kombinált számban megőrizte ezt a pozíciót és megszerezte első egyéni bajnoki címét.

Kovács Sarolta Forrás: MTI/Kollányi Péter

"Az utóbbi három év bajnokságai különböző műtétek miatt kimaradtak az életemből, most az volt a célom, hogy jót versenyezzek és a dobogón végezzek. Jól vívtam, sajnos a lovaglásban hibáztam. Az úszás a legerősebb számom, most nagy fölénnyel nyertem, ezért megnyugtató, 21 másodperces előnnyel vágtam neki a kombinált számnak, melynek lövészete kevésbé sikerült, ám a futásban taktikázni is tudtam" - mondta Kovács Sarolta.

A férfiaknál a címvédő Kasza Róbert és az olimpiai bronzérmes Marosi Ádám holtversenyben nyerte a vívást, ezután Kasza jól lovagolt, míg Marosi hibázott. A befejező kombinált számnak Kasza vágott neki elsőként, őt követte három másodperccel lemaradva Demeter Bence, Marosi az elsőtől 37 másodpercnyire hatodikként rajtolt. A kombinációban legjobban teljesítő Marosi feljött a harmadik helyre, míg Kaszát nagyon szorongatta Demeter Bence, de a KSI versenyzője megvédte címét, így 2012, 2014 után harmadszor lett egyéni bajnok.

Kasza Róbert Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

"Három másodperc előnnyel rajtoltam, aztán három hibával kezdtem a lövészetet, ezáltal el is tűnt az előny. A futópályán volt egy szakasz, ahol elcsúsztam, így véremet is adtam ezért az aranyéremért" - mondta a bal lábán csúnya horzsolást szenvedő Kasza, aki hozzátette, minden számban hozta a kötelezőt, de pontokat hagyott mindenhol. Saját bevallása szerint a balul sikerült világbajnokság után jót tett a lelkének ez a győzelem és bizakodva várja az augusztusi, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot.

Eredmények,
férfiak:
egyéni:
1. Kasza Róbert (KSI) 1501 pont
2. Demeter Bence (Volán Fehérvár) 1498
3. Marosi Ádám (BHSE) 1470
csapat:
1. Volán Fehérvár A (Demeter Bence, Demeter Gergely, Harangozó Bence) 4387 pont
2. Alba Öttusa SE A (Klis Krisztián, Strobl Krisztián, Telek Máté) 4253
3. KSI (Kasza Róbert, Regős Gergely, Bruckmann Gergő) 4250

nők:
egyéni:
1. Kovács Sarolta (Volán Fehérvár) 1345 pont
2. Földházi Zsófia (KSI) 1322
3. Zs. Tóth Anna (UTE) 1303
csapat:
1. BHSE (Szávai Liliána, Józan Beáta, Bartha Lucia) 3617 pont
2. Alba Öttusa SE A (Palkovics Karolina, Ormándi Rebeka, Alekszejev Tamara) 3537
3. Volán Fehérvár A (Kovács Sarolta, Molnár Erika, Slett Kinga) 3337