Nekirontott a szövetségnek a világ legjobb diszkoszvetője

Robert Harting, atlétika, diszkoszvetés
UNITED KINGDOM, Birmingham : Germany's Robert Harting competes in the Men's Discus throw during the Diamond League Athletics meeting in Birmingham on August 24, 2014. AFP PHOTO/CARL COURT
Vágólapra másolva!
Német sportolók egy csoportja, köztük London olimpiai bajnok diszkoszvetője, Robert Harting egy nyílt, online videoüzenetben kritizálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget a közelmúltban felmerült doppingvádak miatt.

Egy hete a német ARD közszolgálati televíziós csatorna és a brit The Sunday Times című lap azt állította, hogy bizonyíték van rá, hogy az elmúlt évtizedben tömeges doppingvisszaélések történtek, amelyekről a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tudott, de titokban tartott.

A két forrás szerint az IAAF több száz versenyző gyanús véreredményeit tárolta évekig úgy, hogy nem tett semmit a doppingolásra utaló jelek ellenére.

Robert Harting Forrás: AFP/Carl Court

"Kedves IAAF, nem tudunk bízni benned többet, tönkretetted a sportunkat, most nekünk kell cselekednünk" - kezdődik az a videoüzenet, amelyben az egyszeres olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok Harting mellett a német kalapácsvető Kathrin Klaas, a 800-as futó Robin Schembera és a diszkoszvető Julia Fischer is megjelenik.

Harting közben - ettől függetlenül - bejelentette, hogy nem indul a jövő szombaton kezdődő pekingi atlétikai világbajnokságon. A 30 éves olimpiai bajnok azt mondta, hogy még nem épült fel tökéletesen tizenegy hónappal ezelőtti térdszalag-szakadásából, és nem szeretne kockáztatni, így kihagyja a vb-t.

Kővágó Zoltán egyik riválisa sorozatban negyedik vb-címét nyerhette volna azt követően, hogy 2009-ben Berlinben, 2011-ben Teguban, tavaly előtt pedig Moszkvában sem talált legyőzőre.