Pistorius napokon belül szabadul

Pretoria, 2014. október 13.
A barátnőjének meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó érkezik perének végső ítélethirdetésére egy pretoriai bíróságon 2014. szeptember 11-én. Pistorius az olimpiák történetének els
Pretoria, 2014. október 13. A barátnőjének meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó érkezik perének végső ítélethirdetésére egy pretoriai bíróságon 2014. szeptember 11-én. Pistorius az olimpiák történetének első, művégtagokkal versenyző atlétája volt a 2012-es londoni nyári játékokon. (MTI/EPA/Pool/Marco Longari)
Vágólapra másolva!
Augusztus 21-én elhagyhatja a börtönt a barátnője megöléséért ötéves szabadságvesztéssel sújtott Oscar Pistorius.

A hatszoros paralimpiai bajnok Pistorius hivatalosan jó magaviselet miatt hagyhatja el a büntetés-végrehajtási intézetet, ahol mindössze 10 hónapot töltött, vagyis a büntetése egyhatodát. A hátralévő időt házi őrizetben kell töltenie.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában, a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves modell barátnőjét, Reeva Steenkampot, mert állítása szerint betörőnek vélte. A gyilkosságért öt év börtönbüntetésre ítélték gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával.

Még lehet 15 év az 5 év helyett

Pistorius bírósági ügyének az ötéves büntetés ellenére még nincs vége, az ügyészség ugyanis sokkal szigorúbb ítélet reményében fellebbezett, és azt akarja elérni, hogy előre megfontolt emberölésben mondják ki bűnösnek, ami legalább 15 év szabadságvesztéssel sújtható.

A 28 éves sportolónak gyerekkorában mindkét lábát amputálták térd alatt, három paralimpián összesen nyolc érmet nyert. 2012-ben első paralimpikonként az épek között is elindult, Londonban 400 méteren és a 4x400-as váltóban versenyzett.