Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség többet költ a doppingellenes harcra, mint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség. Az IAAF azt követően hozta nyilvánosságra az összehasonlító adatokat, hogy a kétszeres Tour de France-győztes brit bringás, Chris Froome bírálta az atlétákat. 

Az IAAF 2014-ben több mint 2 millió svájci frankot fordított a doppingminták elemzésére, míg az UCI 2013-ban megközelítőleg 1,1 millió frankot. Tavaly az IAAF több mint 25 ezer, az UCI pedig 23 ezer mintát küldött laboratóriumba.

Augusztus elején a német ARD és a The Sunday Times című brit lap jelentette be, hogy több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg a 2001 és 2012 közötti időszakból, s szakértőik szerint ezek közül több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak.

Armstrong is beszólt Froome-nak

Froome-ra az örökös eltiltással sújtott amerikai kerékpáros, Lance Armstrong tett provokatív bejegyzést azt követően, hogy a brit kerekes a júliusi Tour de France első komoly szakaszán "tönkreverte" a mezőnyt.

Christopher Froome Forrás: AFP

A bringás ezt követően nyilvánosságra hozta doppingtesztjeinek eredményét. Honfitársa, a kétszeres olimpiai bajnok futó, Mo Farah szintén támadások kereszttüzébe került, amiért 2011-ben és 2012-ben elmulasztott két ellenőrzést, így most ő is nyilvánosság elé tárja vértesztjeinek eredményét abból az időszakból, amelyben az ARD és a The Sunday Times szerint 800 pozitív teszt született.