Vágólapra másolva!
Kizárták a Vueltáról az olasz Vincenzo Nibalit, aki az Asztana csapat autója kapaszkodott.

A Tour de France-on negyedikként záró Nibali a Vueltán is favoritnak számított, de a második szakaszon 30 kilométerrel a cél előtt ő is részese volt egy hatalmas bukásnak, amelyben többen is komolyan megsérültek.

Nibali egyperces hátrányba került a mezőnnyel szemben, és 16 km-rel a befutó előtt ezt úgy próbálta meg ledolgozni, hogy az Asztana csapat autójával húzatta magát. A felvételen jól látszik, ahogy Nibali a boly élére megy, majd feltűnik mellette az autó, ő pedig pillanatok alatt eltávolodik a többiektől.

"A felvétel bizonyítja, hogy Nibali 200 méteren keresztül az autóba kapaszkodott. Kemény döntés volt a bizottság részéről, de a képeket látva egyértelmű volt, hogy nincs más választásunk" - nyilatkozta Bruno Valcic, a versenybizottság elnöke. Nibali mellett az autót vezető Alexandre Shefert is kizárták a versenyből.

Nibali később elismerte, hogy megszegte a szabályokat, és elnézést kért tettéért. "Hibáztam, és megfizettem azért, amit tettem, mindenkitől bocsánatot kérek" - nyilatkozta Nibali, aki 2010-ben megnyerte a spanyol körversenyt, míg 2013-ban a Giro d'Italián, tavaly pedig a Tour de France-on győzött. - "Ezzel együtt úgy gondolom, hogy túlzó ez a szankció, időbüntetés reálisabb lett volna."