A kenyai atlétákkal kivételeztek a doppingellenőrök

Ferguson Cheruiyot Rotich, David Lekuta Rudisha, atlétika, futás, Kenya
CHINA, BEIJING : Kenya's David Lekuta Rudisha (R) and teammate Kenya's Ferguson Cheruiyot Rotich compete in the final of the men's 800 metres athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 25, 2015. AFP PHOTO / GREG BAKER
Vágólapra másolva!
Az ARD német televízió legújabb információi szerint a kenyai atlétákat korábban rendre értesítették a versenyen kívüli doppingellenőrzések idejéről, a helyi sportági vezetők pedig hajlandóak voltak pozitív eseteket eltusolni. A tv-társaság ezt megelőzően már két tényfeltáró riportot is közölt a kenyai visszásságokról, most pedig két korábbi kenyai futót sikerült szóra bírniuk.

A már visszavonult, s azóta atlétákkal foglalkozó Firmin Kiplagat Kipchoge azt állította, hogy néhány ellenőr felhívta az atlétákat, hogy értesítse őket érkezéséről, s amennyiben az időpont nem felelt meg nekik, újakat egyezetett velük.

A szabályok szerint a sportolóknak holléti nyilvántartást kell vezetniük, s az ellenőrök a megadott információ alapján tudják váratlanul felkeresni őket, a versenyzőknek pedig rendelkezésre kell állniuk.

Már a WADA is vizsgálódik Kenyában

A 2012-ben EPO-használat miatt eltiltott Ronald Kipchumba az ARD-nek pedig arról beszélt, hogy

Kenyában néhány sportági vezető pénzért hajlandó volt pozitív doppingeredményeket eltüntetni.

A kenyai atlétákkal szemben most már hosszú ideje fogalmazódnak meg doppingvádak, az ARD korábban két riportot is közölt róluk, s jelenleg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is vizsgálódik az országban.

David Lekuta Rudisha (j.) nyerte a pekingi vébé 800 méteres futószámát Forrás: AFP/Greg Baker

Eközben az afrikai ország versenyzői remekelnek a Pekingben zajló szabadtéri atlétikai világbajnokságon, kedden például két arany- és egy ezüstérmet szereztek.

Az IAAF eddig cáfolt

Az ARD nem csupán az afrikai ország atlétáiról készített leleplezőnek szánt riportokat: júliusban a német televízió - és a brit The Sunday Times - a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) vádolta meg azzal, hogy több száz közép és hosszútávfutó gyanús vérmintáit tárolja 2000 óta, és mégsem tett semmit a doppingolók leleplezéséért.

Az IAAF - mely cáfolta a vádakat - múlt szerdán tartotta meg tisztújítását, melyen Sebastian Coe-t választották meg elnöknek, aki a doppingellenes harcban kemény fellépést és zéró toleranciát hirdetett.