Vágólapra másolva!
Ilyen családi háttérrel nem lehet hibázni: két nővére, az olimpiai ezüstérmes Ejegayehu, illetve a háromszoros olimpiai és ötszörös világbajnok Tirunesh után csúcsra ért Genzebe Dibaba is. Az etióp futónő egy hónapja világcsúcsot futott 1500 méteren, Pekingben pedig begyűjtötte a vb-aranyat is. Van, amiben már utolérte Jesse Owenst és Usain Boltot is.

Nagy előnnyel indul az atlétikai világában az a sportoló, aki az etióp fővárostól, Addis-Abebától 200 kilométerre fekvő Bekoji városához közel született. Pláne, ha a Dibaba családhoz bármilyen rokoni szállal kapcsolódik.

Ebből a régióból származik az 1996-os atlantai olimpia maratonfutásának győztese, Fatuma Roba mellett Barcelona és Sydney 10 ezer méteres olimpiai aranyérmese, Derartu Tulu, illetve két unokahúga, az athéni játékokon ezüstérmet szerzett Ejegayehu Dibaba és húga, a háromszoros olimpiai és ötszörös világbajnok Tirunesh Dibaba.

Micsoda család! A Dibaba nővérek egy 2008-as oslói versenyen Forrás: Newafricanmagazine.com


De a Dibaba klán sikerszériája csak most, a pekingi világbajnokságon vált teljessé, a legfiatalabb lánytestvér, a kétszeres fedett pályás világbajnok Genzebe Dibaba ugyanis hozta a papírformát, 1500 méteren leiskolázta a mezőnyt.

Légy erős, mint a testvéreid!

A 24 éves atléta sorsa a helyi általános iskolában már eldőlt, a gének ugyanis nem hazudtak. Sentayehu Eshetu edző azonnal látta, hogy

ami összejött nővéreinek, az Genzebének is sikerülhet.

"A futóversenyeken rendszerint mindenkit legyőztem, ezért a tanárom azt kérdezte tőlem, hogy szeretnék-e komolyan foglalkozni az atlétikával, mint a nővéreim. Elkezdtük a munkát, és közben az edzőm folyton azt hajtogatta: Légy erős, mint a testvéreid, és dolgozz keményen!" – emlékezett vissza a kezdetekre a futónő.

Duplázott a mezeifutó-vébén

Pályafutása kezdetén még megadatott neki, hogy Tirunesh társaságában utazhatott versenyekre, nővérei folyamatosan irányították és támogatták.

Genzebe Dibaba Forrás: IAAF


2008-ban és 2009-ben megnyerte a junior mezeifutó-világbajnokságot, 2008-ban ezüstérmes, 2010-ben aranyérmes lett a junior világbajnokságon 5000 méteren. 2012-ben Isztambulban 1500 méteren, tavaly Sopotban 3000 méteren lett fedett pályás világbajnok, immár a felnőttek között.

3 világcsúcs 15 napon belül

Tavaly már minden kétséget kizáróan jelezte, ő a legjobb futó ezen a két távon. Első világrekordját 2014. február 1-jén Karlsruhéban, fedett pályán, 1500 méteren futotta (3:55.17), öt nappal később Stockholmban megdöntötte a 3000-es csúcsot is (8:16.60), 15-én pedig Birminghamben a kétmérföldes világrekordot is átírta.

Mindent elmond a tehetségéről, hogy addig az atlétika történetében mindössze két olyan versenyző akadt, aki 15 napon belül három világcsúcsot ért el:

Jesse Owens és Usain Bolt.

Arra azonban még nem volt példa előtte, hogy a három csúcsot valaki három különböző városban döntse meg.

Idén két újabb rekordot ért el, előbb február 19-én, Stockholmban futott fedett pályán 14:18.86-ot 5000 méteren, majd bő egy hónapja Monacóban megdöntötte az 1500 méter szabadtéri csúcsát is (3:50.07).

Átélni a családi élményt

Ezek után egyértelmű volt, hogy a pekingi vébén is ő az 1500 méter legnagyobb esélyese. "Nagyon keményen dolgoztam az elmúlt három évben, fantasztikus, hogy ilyen teljesítményre voltam képes. A nővérem 2008-ban ebben a stadionban nyert olimpiai aranyérmet, szerettem volna megismételni és átélni ezt a családi élményt” – mondta a verseny után.

Pekingben 1500 méteren nyerte első vb-aranyát Forrás: AFP/Franck Fife


A második helyen célba érkező egykori junior világbajnok Faith Kipyegon tudta tartani csak vele a lépést, de a kenyai atléta is elismerte, a hajrá már túl gyors volt neki. "Genzebe egyszerűen utolérhetetlen volt. Szerettem volna tartani vele a lépést, de bebizonyította, hogy ő az igazi győztes.

– mondta Kipyegon. A futam egyébként sem volt mindennapi, a korábbi címvédő Jennifer Simpson mezítláb, véres talppal ért célba.

Genzebe Dibaba ezzel még nem fejezte be a vébét, szeretne 5000 méteren is világbajnok lenni. Ilyen duplázásra korábban senki sem volt képes a vébéken.