Rémisztő adat a budapesti olimpiának

los angeles olimpia
1984-ben a város már rendezett olimpiát
Vágólapra másolva!
Esetleges kandidálása esetén 4,1 milliárd dolláros költségvetéssel számol a 2024-es olimpiára Los Angeles városa. Ehhez az összeghez hozzájön még 400 millió dollár az előre nem látható költségekre, és 150 millió dollár biztosításra, vagyis összesen mintegy 1300 milliárd forintot költenének az eseményre. 

A kaliforniai metropolisz egyelőre még nem hivatalos pályázó, de Boston egy hónappal ezelőtti visszalépése után egyértelmű favoritnak számít az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságánál (USOC).

1984-ben a város már rendezett olimpiát Forrás: AFP


A kedden nyilvánosságra hozott, 218 oldalas anyagból kiderül, hogy a büdzsé egy részét, 1,7 milliárd dollárt magánbefektetőktől remélik a szervezők, akik a jegyeladásokból, a szponzori szerződésekből és a reklámokból 4,8 milliárdos bevételre számítanak. A prognózis szerint a nyereség 161 millió dollár lenne.

Los Angelesben sok sportlétesítmény már áll, bár felújításra szorul.

Ez érvényes a Memorial Coliseumra is, amely a tervek szerint az 1932-es és 1984-es nyári játékokhoz hasonlóan a központi Olimpiai Stadion lenne. Az aréna renoválására 300 millió dollárt irányoztak elő.

Szeptemberig lehet pályázni

A pályázó városoknak szeptember 15-ig kell jelezniük szándékukat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB), a várakozások szerint az USOC még augusztusban bejelenti Los Angeles kandidálását.

Eddig Budapest mellett Hamburg, Toronto, Róma és Párizs jelentkezett. Mivel a NOB eltörölte a jelöltek köztes szűrését, azaz a szűkített listát, ezért az összes jelentkező végig versenyben marad, és ott lesz a 2017 szeptemberi, limai helyszínkijelölésen.