Vágólapra másolva!
Nem indult jól a magyar szempontból legnépesebb, pénteki versenynap az olimpiai kvalifikációs asztanai cselgáncs-világbajnokságon, ugyanis a 70 kilogrammos Mészáros Anett és Gercsák Szabina, valamint a 78 kilós Salánki Evelin is egy vereséggel kiesett. Később javítottunk, Joó Abigél és Tóth Krisztián továbbmentek.

A négyszeres vb-érmes, hosszú kihagyás után idén visszatért Mészáros első meccsén a vb-harmadik lengyel Katarzyna Klysszel találkozott, akit eddigi öt mérkőzésükön legyőzött. A hatodik összecsapás nem hozott értékelhető akciót, de míg a riválist egyszer, addig a 28 éves magyart háromszor intették.

A világranglistán 58. budaörsi versenyző a mérkőzés után magát okolva, indulatosan nyilatkozott, mivel úgy érezte, nem volt jobb ellenfele, hanem ő hibázott. "Most már sehogy nem érzem magam, vége, lezárult" - mondta az MTI-nek.

Mészáros Anett Forrás: AFP/Miguel Medina

Súlycsoporttársát, az ifjúsági olimpiai bajnok Gercsákot - aki 57. a rangsorban - kétszer is jukót érően vitte földre az üzbég Gulnoza Matnijakova. A ranglistán 30. ellenfelet a továbbiakban sem lehetett megingatni, így a 19 éves miskolci dzsúdós helyezetlenül zárta első felnőtt vb-jét.

Nem sokkal később Salánki Evelint szólították tatamira, a világranglistán 100. magyar a 36. helyen álló dél-koreai Jun Hjun-dzsivel akaszkodott össze. A 20 éves tatabányai versenyző kevés ellenállást tudott kifejteni, Ázsia-bajnoki második ellenfele előbb egy válldobásra jukót kapott, majd az utolsó percben már ippont érően rántotta földre őt.

Joó Abigél és Tóth Krisztián továbbment

A kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél a 32 között a horvát Ivana Maraniccsal került szembe, akit rövid időn belül háromszor is intettek passzivitásért. A KSI 25 éves versenyzője - aki 12. a világranglistán - a folytatásban kétszer is bemutatta a védjegyének számító belső combdobást a 21. helyen álló horváton. Az elsőre még vazaarit, a másodikra viszont már ippont kapott, így készülhet az olimpiai második, világ- és Európa-bajnok francia Audrey Tcheumeo ellen, aki második az olimpiai kvalifikációs rangsorban.

Joó Abigél (kékben) Forrás: MTI/Kollányi Péter

A 90 kilóban világelső, tavaly vb-ezüstérmes Tóth a 32 között a szlovák Milan Randlt kapta ellenfélül, akit megvert eddigi egyetlen meccsükön. A második találkozó alig két és fél percig tartott: a KSI 21 éves versenyzője előbb jukót kapott egy csípődobásra, majd földre vitte a 48. helyen álló riválisát, aki meg sem tudott mozdulni a leszorítás 20 másodperce alatt.

Súlycsoporttársa, a rangsorban 75. Vér remekül állta a sarat a nála 66 hellyel előrébb álló kubai Asley Gonzalez ellen, a világbajnok karibi dzsúdós végül csak egy jukóval tudott felülkerekedni rajta. A Honvéd 23 éves versenyzője így helyezetlenül zárt.