Megvan a riói szennyvíz első áldozata

Erik Heil, vitorlázás
Erik Heil, vitorlázás
Vágólapra másolva!
Súlyos fertőzésekkel kórházban kezelik Erik Heil német vitorlázót, aki a jövő évi riói olimpia egyik tesztversenye után lett rosszul, vélhetőleg a szennyezett víz miatt.
Vágólapra másolva!

A német vitorlás csapat blogján megjelent bejegyzés szerint a 49-es hajosztályban szereplő Heilnek az őt Berlinben kezelő orvosok azt mondták, hogy nagyon ellenálló kórokozók támadták meg a szervezetét. A sportoló jelenleg antibiotikumos kezeléseket kap.

"Képzelhetitek milyen fájdalmas ez az egész" - írta a blogon Heil, aki a múlt héten rendezett riói tesztversenyen társával, Thomas Plössellel harmadik lett.

Erik Heil saját magáról készített képet a kórházban Forrás: Erik Heil

A vitorlázó szerint nem kétséges, hogy a riói vizekben kapta el a fertőzést, úgy tudja, négy vagy öt más versenyzőnél jelentkeztek gyomorproblémák a versenyen, ám nekik nem lett komolyabb bajuk.

A víz minőségével kapcsolatban július végén kerültek nyilvánosságra először aggasztó adatok: egy felmérés azt mutatta, hogy erősen szennyezett és egészségre ártalmas a tengervíz Rio de Janeiro környékén, a Guanabara-öbölben pedig magas a szennyvízből származó vírusok és baktériumok koncentrációja.

A Guanabara-öböl szennyezettségével a hatóságok is tehetetlenek Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Ezután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és több sportszövetség bejelentette, hogy saját, független teszteken vizsgálja majd meg a riói víz minőségét.