Sohasem látott hajrá női maratonfutásban

Mare Dibaba, atlétika, maraton, maratonfutás
CHINA, BEIJING : Ethiopia's Mare Dibaba wins the final of the women's marathon athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 30, 2015. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Edna Kiplagatnak esélye sem volt arra, hogy sorozatban harmadszor világbajnoki címet nyerjen női maratonfutásban, a kenyai atléta csak az ötödik helyet szerezte meg a pekingi világbajnokság zárónapján. Az aranyérmes az etióp Mare Dibaba lett, aki őrült sprintben hajrázta le két riválisát.

A szenzációs sprintbefutó végén az etióp Mare Dibaba nyerte a pekingi atlétikai világbajnokság női maratonfutó döntőjét. A zárónap első számában féltávnál már csupán egy hatfős mezőny maradt az élen, de a tegui és moszkvai világbajnok Edna Kiplagat leszakadt, így esélye sem maradt arra, hogy a történelem első futójaként zsinórban harmadszor is aranyérmet nyerjen

A hajrá elképesztően izgalmas volt, a stadionba érkezéskor még négyen együtt haladtak, de az utolsó 150 méteren Mare Dibaba robbantott és 2:27.35 órás teljesítménnyel, egy másodperccel legyőzve a kenyai Heléa Kipropot (02:27:36) és néggyel a bahreini Eunice Kirwát (02:27:39) világbajnok lett.

Mare Dibaba aranyat nyert Forrás: AFP/Olivier Morin

"Az érem lehetősége rengeteg plusz energiát adott nekem a végén. Csodálatos volt, ahogy a saját zászlómmal a kínai közönség előtt ünnepelhettem” - nyilatkozta Dibaba.

Persze mondhatnánk, hogy a név kötelez, de a shewai születésű 25 éves sportoló - aki élete első nemzetközi versenyén, a 2008-as udinei félmaratonon a második lett a magyar Kálovics Anikó mögött - nem rokona az 1500-as világbajnok Genzebe Dibabának.

Eredmény, női maraton:
1. Mare Dibaba (etióp) 2:27.35
2. Helah Kiprop (kenyai) 2:27.36
3. Eunice Kirwa (bahreini) 2:27.39
4. Jenima Sumgong (kenyai) 2:27.42
5. Edna Kiplagat (kenyai) 2:28.18