Vágólapra másolva!
A kvóta- és éremszerzésre esélyes magyar birkózók mindegyike elszánt és jó formában érzi magát a hétfőn kezdődő Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.

A 21 fős magyar csapat valamennyi tagja már a helyszínen ismerkedik a világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter szerint emberpróbáló körülményekkel, a nevadai kaszinóvárosban ugyanis borzasztó hőség van.

A három szakágból a kötöttfogásúak utaztak ki a legtöbb esélyessel. A hat olimpiai súlycsoportból (59, 66, 75, 85, 98, 130 kg) legalább négyben indul olyan birkózó, aki beférhet a legjobb hat közé, azaz már most megszerezheti a riói indulás jogát, s az olimpián nem szereplő két kategóriában pedig (71, 80 kg) sem lenne meglepetés, ha magyar is állna a vb-dobogón.

Lőrincz Tamás szeret korán kelni

"Szeretek korán birkózni, bár ritkán fordult elő, hogy velünk kezdődjön a program" - nyilatkozta Lőrincz Tamás, a 66 kg olimpiai ezüstérmese. A ceglédiek versenyzőjétől Struhács György szövetségi kapitány egyértelműen dobogót és kvótát vár, s ezzel Lőrincz sincs másképp.

Lőrincz Tamás Forrás: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt

Las Vegasnak nyilván van egy varázsa, de azért őszintén szólva jobban örültem volna annak, ha 400 kilométeres körzeten belül van a vb, mert a hosszú utazás, az átállás csak egy plusz nyűg az egyébként sem könnyű fogyasztás mellé" – tette hozzá Lőrincz.

Bácsi, a sötét ló

A fogyasztás a 66 kiló világsztárja mellett Bácsi Pétert sem szokta jól érinteni, aki tavaly nem is ment le eredeti súlyába, hanem 80 kilóban verte végig Európát, majd a világot.

Az FTC bajnokáról Struhács György nagyon óvatosan nyilatkozott, mert szerinte óriási kérdőjel, hogy a fogyasztás miként sikerül neki. A szakvezető ezért sötét lónak nevezte a Ferencváros birkózóját, azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha sikerül sérülés és egyéb probléma nélkül a 75 kilóba fogynia, akkor képességei és tudása alapján egyértelműen ott lehet a dobogón.

Bácsi Péter (felül) és az orosz Jevgfenyij Szalejev Forrás: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

Bácsi gyakorlatilag a tavalyi vb-sikere óta tudatosan készül a fogyásra, s ahogy a csapat többi tagjának, neki is rengeteget segít ebben a kerettel dolgozó dietetikus csapat. A 32 éves birkózó az utazást megelőzően is jól érezte magát, mint mondta, a súlya is rendben van.

Lőrincz Viktor optimista

A vb-re Lőrincz Tamás öccse, Viktor (85 kg) is optimistán repült ki. Ez nem is véletlen, mivel ő a magyar csapat egyetlen olyan tagja, aki a londoni olimpia után rendezett eddigi két világbajnokságról egyaránt éremmel jött haza: Budapesten és Taskentben is a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

- fogalmazta meg célját a korban ifjabb, ám méretben nagyobb Lőrincz fivér, aki nagyon bízik abban, hogy szerdai versenye sokáig tart majd, s így az ünneplés miatt nem lesz ideje aludni a csütörtök kora reggeli hazaindulás előtt.

Lőrincz Viktor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kiss nem akar nagyot ígérni

A negyedik kvótaesélyes, Kiss Balázs (98 kg) pályafutása során nyert világbajnokságot (2009), volt Eb- és vb-dobogós, olimpián azonban még nem szerepelhetett, mivel a 2008-as és a 2012-es játékokra sem sikerült kijutnia. Éppen ezért nem is akart nagy ígéreteket megfogalmazni, fogadkozni.

Meglátjuk, hogy miként sikerül" - mondta a BVSC 32 éves sportolója, aki saját bevallása szerint júliusban még problémákkal küzdött, ám azóta fizikailag és pszichésen is rendbe rakta magát, pszichológus segítségét is igénybe vette, és a háromszoros vb-győztes Komáromi Tiborral, a magyar szövetség szakmai alelnökével is rengeteget beszélgetett, ami komoly segítség volt a számára.

Kiss Balázs Forrás: MTI/EPA/Jesper Kristensen)

Toronyban is bíznak

A nehézsúlyú, korábbi junior világbajnok Lám Bálinttól nem elvárás a kvótaszerzés Las Vegasban. Struhács György szerint ugyanis még van néhány olyan birkózó, aki egyértelműen jobb nála. Azt viszont szeretné a szakember, ha a Toronynak becézett birkózó jól teljesítene, és akit a képességei alapján le tud győzni, az győzze is le.

A sérüléséből felépülőben lévő Módos Péter helyén Krasznai Máté vesz részt az 59 kilogrammosok küzdelmeiben. Ő még nincs a nemzetközi élmezőny szintjén, ráadásul a szakemberek szerint jelenleg az 55 és 60 kilóból összegyúrt kategória a legnehezebb és legsűrűbb kötöttfogásban, így kiugró szereplést nem lehet a fiatal magyartól várni.

Az olimpia programjában nem szereplő két súly közül 71 kilóban az Európa Játékokon második Korpási Bálinttól egyértelműen érmet vár a kapitány, sőt, a győzelmet sem tartja tőle elképzelhetetlennek. A tavaly 75 kilóban szerepelt Szabó László pedig Bácsi tavalyi kategóriájában, 80 kilóban is okozhat meglepetést a szakember szerint.

A kötöttfogásúak közül a hétfői nyitónapon Lőrincz Tamás, Bácsi Péter és Kiss Balázs, kedden Krasznai Máté, Korpási Bálint, Szabó László és Lám Bálint, míg szerdán Lőrincz Viktor lép majd szőnyegre.