Birkózó-vb: nehéz ágon a magyarok Las Vegasban

Bácsi Péter, birkózás
Taskent, 2014. szeptember 13. Bácsi Péter (felül) és az orosz Jevgfenyij Szalejev a taskenti birkozó-világbajnokságon, a kötöttfogásúak 80 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében 2014. szeptember 13-án. Bácsi aranyérmet nyert. (MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)
Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint vasárnap este megtartották a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság első hivatalos eseményét, a hétfői nyitó nap sorsolását, melyen Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (75 kg) és Kiss Balázs (98 kg) volt érdekelt, és hogy szerencsések lettek volna, azt egyikük esetében sem lehet állítani.

A kötöttfogású csapat tíz napja utazott ki a nevadai kaszinóvárosba, ám egészen vasárnap délelőttig nem a vb-nek helyt adó, óriási, közel 2000 szobás, éjjel-nappal nyüzsgő Orleans Casino & Hotelben, hanem a városközponttól távol eső szállodában töltötték a felkészülés utolsó, fogyasztással is megterhelt fázisát.

"Jó helyünk volt. A tíz nap alatt mindent sikerült úgy elvégezni, ahogy szerettük volna. Délelőttönként mindig volt valami program, délután pedig edzés, úgyhogy senki sem tespedt a szobájában" - mesélt az MTI-nek a kiutazástól vasárnapig eltelt időszakról Struhács György szövetségi kapitány, akinek birkózóival együtt kisebb kellemetlenséget okozott, hogy szobáikat csak 15 óra után foglalhatták el vasárnap.

Bácsi Péterék belehúztak a sorsolásnál Forrás: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

A sorsolást közvetlen megelőző mérlegelést nyugodtan várta a szakember, aki azt is megjegyezte, hogy Lőrincz és Bácsi is viszonylag jó hangulatban van, pedig korábban ez nem mindig volt elmondható róluk a nagyon megterhelő fogyasztás végére.

- nyilatkozta már a sorsolásnál a kapitány. - Igaz, az ilyen kijelentéssel mindig óvatosan bánok, mert volt már olyan, hogy a forma jónak tűnt, aztán a versenyen nem ment a birkózás. Persze ez még mindig sokkal jobb, mint ha azt látnám rajtuk, hogy szenvednek."

Erre nem lehet mit mondani

A szakember a kialakult ágak láttán már egyáltalán nem volt boldog, ugyanakkor szinte meg sem hökkent azon, hogy

66 kilóban a legjobbak közül szinte kivétel nélkül mindenki az alsó ágra került, így Lőrincz is, míg a felsőn a szerb címvédőén kívül alig akad igazán komoly név.

"Ez volt tavaly Taskentben, meg tavaly előtt Budapesten is. Erre nem nagyon lehet mit mondani" - mérgelődött kicsit a szakember, megjegyezve, hogy a 75 kilóban Bácsi Péterre és a 98 kilóban Kiss Balázsra is kemény út vár hétfőn. Ők is kategóriájuk nehezebb ágára kerültek, így nekik is nagyon meg kell küzdeniük, ha a legjobb hat közé akarnak jutni, mellyel már a világbajnokságon megszerezhetik a riói olimpiai részvételt.

Lőrincz Tamás Forrás: AFP/Marwan Naamani

Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz a selejtezőben a litván Edgaras Venckaitisszal találkozik, majd ha továbbjut, a 32 között a fehérorosz Mihail Siamionau vagy a svéd színekben versenyző Runze Harutyunyan lesz az ellenfele. A tavaly 80 kilóban világ- és Európa-bajnok Bácsi a kolumbiai Carlos Andres Munozzal selejtez, s győzelem esetén a 32 között a török Emrah Suleyman vagy a fehérorosz Valerij Palenszkij vár rá.

A 2009-es világbajnok Kiss a 16 közé jutásért mérkőzik nyitásként, s a kétszeres vb-harmadik török Cenk Ildem lesz az ellenfele. A verseny magyar idő szerint hétfő 19.00 órakor kezdődik.