Nem örül a hazudós elődöknek a Vuelta éllovasa

Tom Dumoulin, kerékpár
SPAIN, Burgos : Giant-Alpecin's Dutch cyclist Tom Dumoulin competes during the 17th stage of the 2015 Vuelta Espana cycling tour, a 38,7 km individual time trial run in Burgos on September 9, 2015. AFP PHOTO / JAIME REINA
Vágólapra másolva!
A holland Tom Dumoulin bizonyult a leggyorsabbnak szerdán a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny egyéni időfutamán, sikerével pedig összetettben átvette a vezetést a spanyol Joaquim Rodrigueztől.

A Burgosban rendezett 38,7 km-es 17. szakaszon nagy fölénnyel diadalmaskodott az év utolsó háromhetes viadalának meglepetésembere, több mint egy perccel előzte meg a lengyel Maciej Bodnart.

Az eddig negyedik helyen álló Dumoulin etapsikere nem számított meglepetésnek, inkább az volt a kérdés, hogy le tudja-e dolgozni 1:51 perces hátrányát az éllovas Rodriguezzel és a mögötte egy másodperc hátránnyal második Fabio Arúval szemben.

Tom Dumoulin Forrás: AFP/Jaime Reina

Előbbi a papírformát igazolva gyengén teljesített a cronón, több mint három perccel kikapott, viszont az idei Girón második olasz bringás nagyot küzdve csak 1:53 perccel bizonyult lassabbnak Dumoulinnél, aki ezáltal mindössze három másodperccel előzte meg őt összetettben.

"Furcsa érzés, hogy most olyan helyen vagyok, ahol nekem tesznek fel kényes kérdéseket. Természetesen a doppinghasználat ellen vagyok.

Csak azt tudom mondani, hogy én nem élek tiltott szerekkel" - idézte Dumoulint a dán Tv2.

Eredmények, 17. szakasz, Burgos, 38,7 km, egyéni időfutam:
1. Tom Dumoulin (holland, Giant) 46:01 perc
2. Maciej Bodnar (lengyel, Tinkoff-Saxo) 1:04 perc hátrány
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 1:08 p h.
...10. Fabio Aru (olasz, Asztana) 1:53 p h.
...30. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa) 3:06 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Dumoulin 68:40:36 óra
2. Aru 3 másodperc hátrány
3. Rodriguez 1:15 p h.

A vasárnapig tartó viadalon csütörtökön a Roa de Duero és Riaza közötti 204 km-es etap vár a mezőnyre.