Vágólapra másolva!
Nem várt, tragikus esemény árnyékolta be a női röplabda Európa-bajnokság nyitányát megelőző utolsó napot: a csütörtökről péntekre virradó éjszaka elhunyt Herman De Brandt, a magyar szövetségi kapitány, Jan De Brandt bátyja.

A szövetség hivatalos honlapja szerint az 59 éves, ugyancsak röplabdaedző Herman éppen a magyar csapat szállásáról - ahol öccsét látogatta meg - tartott Gentbe csütörtökről péntekre virradó éjszaka, amikor vezetés közben rosszul lett, és az életét már nem sikerült megmenteni. A rendőrség még az éjszaka folyamán felkereste a szállásán Jan De Brandtot, aki ezek után személyesen értesítette szüleiket a rossz hírről.

A szombati nyitómérkőzésen mind a magyar, mind pedig a belga csapat fekete szalaggal játszik majd, a találkozó előtt pedig egyperces gyászszünetet tartanak a hazájában ugyancsak elismert szakember emlékére.

Gyászol a magyar kapitány, Jan De Brandt Forrás: Hunvolley.hu

Rajt az Eb-bronzérmes ellen

A magyar válogatott az Eb társházigazdája ellen kezd, Belgium a legutóbbi Európa-bajnokságon a harmadik helyen zárt. 2011-ben nem jutott ki az Eb-re, csak a 2009-es és a 2007-es kontinenstornán volt ott, előbbin a 11., utóbbin pedig a 7. helyen zárt.

Sikerekre vágyik a magyar válogatott Forrás: Facebook/Magyar Röplabda Szövetség

A belgák a közelmúltban rendezett világesemények közül a 2013-as Európa Ligában ezüstöt nyertek, míg a tavalyi világbajnokságon a 11. helyen zártak.

Idén is indultak már egy komoly megméretésen: júniusban, Bakuban, az Európa Játékokon a negyeddöntőig jutottak,

ahol végül a szerb válogatott búcsúztatta őket egy ötszettes mérkőzésen.

A két válogatott kerete

Magyarország: Dobi Edina (center), Horváth Dóra (ütő), Kötél Dóra (liberó), Kötél Zsanett (feladó), Lévai Vivien (liberó), Liliom Rita (ütő), Pallag Ágnes (ütő), Sándor Renáta (ütő), Szakmáry Gréta (ütő), Széles Petra (center), Szombathelyi Szandra (ütő), Tálas Zsuzsanna (feladó), Vacsi Evelin (center).

Belgium: Jasmien Biebauw, Frauke Dirickx, Valerie Courtois, Laura Heyrman, Charlotte Leys, Kaja Grobelna, Freya Aelbrecht, Lise Van Hecke, Els Vandesteene, Lorena Cianci, Celine Van Gestel, Ilka Van De Vyver, Britt Ruysschaert, Maud Catry.

A mérkőzés - amelyet a SportM élőben közvetít - 17.30-kor kezdődik.