Kiengedték a börtönből Oscar Pistoriust

Oscar Pistorius Reeva Steenkamp Paralympian Oscar Pistorius holds the hands of family members as he is taken down to the holding cells after being sentenced to five years imprisonment for the culpable homicide killing of his girlfriend Reeva Steenkamp at
Paralympian Oscar Pistorius holds the hands of family members as he is taken down to the holding cells after being sentenced to five years imprisonment for the culpable homicide killing of his girlfriend Reeva Steenkamp at the high court in Pretoria, on October 21, 2014. Pistorius was also sentenced to three years, suspended for five years, for firing a pistol under a table at Tasha's restaurant in Johannesburg in January 2013. The sentences run concurrently. AFP PHOTO/POOL / HERMAN VERWEY
Vágólapra másolva!
Kiengedték a börtönből hétfő este a barátnője meggyilkolása miatt tavaly öt év szabadságvesztésre ítélt dél-afrikai paralimpiai bajnokot, Oscar Pistoriust, de büntetése hátralévő részét is le kell töltenie, házi őrizetben - közölték a dél-afrikai büntetésvégrehajtási hatóságok.

További büntetését Pistorius a nagybátyja házában fogja tölteni Pretoria Waterkloof nevű elit külvárosi negyedében. Szabadon engedése feltételéül szabták, hogy - bár ismert a fegyverek iránti vonzalma -

nem birtokolhat fegyvert és pszichoterápiás kezelésnek kell alávetnie magát.

Korlátozzák a mozgását, illetve azoknak az embereknek a körét, akikkel kapcsolatba léphet. Az elítélt paralimpikon nem fogyaszthat szeszes italokat, és a rendőrség a nap bármelyik szakában váratlanul kérhet tőle vérmintát.

Oscar Pistorius Forrás: AFP/Herman Verwey

Pistorius elengedését az után engedélyezték, hogy beleegyeztek az áldozat szülei. Azt mondták, mindegy, hogy Pistorius börtönben tölti-e büntetését vagy sem, ettől még a lányukat nem kapják vissza.

A férfit tavaly ítélték ötévi szabadságvesztésre, mert 2013. február 14-én

a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét,

Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt.

Az ügyészség még nem adta fel a 15 évet

Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra. A mindkét lábán amputált Pistorius - akit karbonszálas lábprotéziséről pengelábú futónak is neveztek - 2012-ben írta be magát a sporttörténelembe, amikor a londoni olimpián a 400 méteres futásban és a 4x4-es váltóban egészséges társaival mérkőzött meg.

Még nem úszta meg Forrás: AFP

Pistorius egy évet töltött börtönben. A dél-afrikai törvények értelmében a nem szándékos emberölést elkövetők börtönbüntetésük egyhatodának letöltése után házi őrizetben tölthetik hátramaradt büntetésüket. Pistorius ügye azonban korántsem lezárt: az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és azt akarja elérni, hogy a sportolót előre megfontolt emberölés miatt ítéljék el, amiért akár 15 börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. A fellebbviteli tárgyalást november 3-ra tűzték ki.