Berkinek a hibátlan gyakorlat a célja, vb-érem kell az olimpiához

Berki Krisztián sportoló  UTE olimpiai bajnok versenyző
Budapest, 2013. augusztus 24. A győztes Berki Krisztián, az UTE olimpiai bajnok versenyzője mutatja be új, 7.0-s kiinduló pontszámú gyakorlatát a tornászok Budapesten zajló országos bajnokságának lólengés döntőjében a budapesti Tornacsarnokban 2013. augusztus 24-én.
Vágólapra másolva!
A magyar férfi és női tornászválogatottnak egyformán az a célja, hogy mindenki hibátlan gyakorlatokat mutasson be Glasgow-ban, a pénteken kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A magyar szövetség (MATSZ) közleménye szerint a lólengésben olimpiai, világ-, és Európa-bajnok Berki Krisztiánnak szintén az a feladata, hogy hiba nélkül adja elő produkcióját. Neki a dobogón kell végeznie saját szerén ahhoz, hogy olimpiai kvótát szerezzen.

Egyre jobb a válla

"Az indulás előtti hazai edzés nagyon jól sikerült, a 6,7 és 7,0 kiinduló pontszámú gyakorlatot is hibátlanul tudtam bemutatni" - idézte a MATSZ az Újpest 30 éves tornászát, aki hozzátette, márciusban műtött válla egy kicsit még fáj, de már hozzászokott az érzéshez.

Berki Krisztián hibátlan gyakorlatra tör a vb-n Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt


A férfi csapatban Berki mellett Hidvégi Vid, Babos Ádám, Dudás Norbert, Vágner Levente, Vecsernyés Dávid és Szabó Nándor szerepel, utóbbi a tervek szerint tartalék lesz, de az együttes összetétele a már zajló pódiumedzések után még változhat, s ugyanez a helyzet a Makra Noémi, Böczögő Dorina, Divéky Luca, Dévai Boglárka, Honti Kitti, Horváth Enikő és Al-Salty Dália alkotta női csapatnál.

Csapatban sem lehetetlen az olimpia

A válogatottak a glasgow-i vb-n hat fővel szerepelhetnek, öt versenyző léphet a szerekhez, s közülük négy eredménye számít. Az egyéni összetett döntőbe a legjobb 24 tornász jut be, de nemzetenként legfeljebb kettő. A szerenkénti finálékba a legjobb nyolc versenyző kerül be, országonként szintén maximum kettő.

A csapatok versenyében a tavalyi nanningi vb legjobb 24 együttese indulhat, s ha a magyarok most a 9-16. hely valamelyikén zárnak, akkor indulási jogot szereznek az áprilisban sorra kerülő riói tesztviadalra, ahol olimpiai kvótáért versenyezhetnek majd. A mostani vb-n a csapatverseny első nyolc helyezettje jut ötkarikás indulási joghoz. Az a válogatott, amely nem végez a legjobb 16 között, két tornászt indíthat a tesztversenyen, ahol egyéni összetettben névre szóló kvótát lehet szerezni, de nemzetenként csak egy versenyzőnek.


A tavalyi vb-n egyaránt a huszadik volt a magyar férfi és női válogatott.

Sérülések is hátráltatják a csapatot

Kovács István, a férfiak szövetségi kapitánya szerint a csapat csak akkor kerülhet be az első 16 helyezett közé, ha egyáltalán nem hibázik, ezen túl fontos tényező, hogy az ellenfelek mennyit rontanak.

"Sajnos a legjobb összetettes tornászunk, a magyar-amerikai kettős állampolgárságú Ryan Sheppard október elején megsérült az Egyesült Államokban a felkészülés során, így ő nem tagja a csapatnak" - tette hozzá a kapitány.

A nőknél jól sikerült a felkészülés


A női válogatottat irányító Draskóczy Imre az utolsó hazai edzéseken mutatott teljesítmények közül Böczögőét és Dévaiét emelte ki. Szerinte a felkészülés - amely szinte végig a tatai edzőtáborban zajlott - jól sikerült: "A célunk az, hogy a csapat helyezése ne rajtunk múljon, vagyis ne hibázzunk."

Böczögő Dorina jó formában van Forrás: MTI/Kovács Tamás


A női csapat a selejtezők második napján, szombaton - helyi idő szerint - 20.50 órakor mutatkozik be, és ugrással kezd, míg a férfi együttes jövő hétfőn 9.15-kor kezdi meg a selejtezős szereplését nyújtón.

A nőknél jövő kedden, a férfiaknál szerdán lesz a csapatverseny döntője, csütörtökön a nők, pénteken a férfiak egyéni összetett fináléjára kerül sor, a lólengés éremcsatározását szombaton rendezik.