Vágólapra másolva!
Kelemen Zoltán, a férfi tornászválogatott szakágvezetője szerint Berki Krisztián biztosan nem indul a pótkvalifikációs tesztversenyen, így végleg eldőlt, hogy a glasgow-i vb-n lólengésben 11. helyezett olimpiai bajnok nem lesz ott Rióban. Nagyon bízik viszont Hidvégi Vidben, aki szombaton egy vb-éremmel kijutna az olimpiára.

Berki Krisztián rontott a glasgow-i kvalifikációs világbajnokság selejtezőjében, csak 11. lett, így nem jutott döntőbe, azaz elszálltak az esélyi a mostani kvótaszerzést illetően. A kudarc után sokáig úgy tűnt, lehet még egy utolsó esélye, ám, mint megtudtuk, ennek nincsen realitása.

A magyar válogatott két tornászt indíthat az utolsó riói kvalifikációs tesztversenyen, ahol egyéni összetettben névre szóló kvótát lehet szerezni, de nemzetenként csak egy versenyzőnek. Kelemen Zoltán szerint Berki Krisztián egyszerű oknál fogva nem élhet az utolsó lehetőséggel.

A válla sem bírja a terhelést, nem hiszem, hogy egyéni összetettben kvótát tudna szerezni."

Forrás: MTI/AP/Matthias Schrader

A jövő áprilisi teszversenyen, egyéni összetettben Hidvégi Vidnek lennének jó esélyei a kvótaszerzésre, aki még előtte, szombaton is kivívhatja a riói részvételt. Ehhez

dobogón kell végeznie a lólengés skóciai vb-döntőjében.

"Örültem, hogy hetedik helyen bekerült a döntőbe, felszabadultan versenyzett. Pedig most láthatóan mindenki nagyon izgult, hiszen a világon nálunk a legnehezebb a kvalifikációs rendszer. Hiszen, hogy lehet az, hogy egy adott szer világbajnokságáról csak az első három szerezhet kvótát? A többbieknek nincs több lehetőségük, míg más sportágakban Világkupákon is el lehet érni a kvalifikációt, de nekünk ott sem" - magyarázta a szakágvezető.

Hozzátette, ha Hidvégi Vid bravúrral eléri az érmet, és kvótát szerez, az még jobban kinyitná a kapukat, mert akkor a tesztversenyen más magyar tornászok is szerencsét próbálhatnak.

Hidvégi Vidnek még két esélye is van Rióra Forrás: MTI/EPA/Andrew Cowie

Berki selejtezős rontásáról így nyilatkozott: "Krisztián egy fantasztikus ember, fantasztikus sportoló, de sajnos ilyen az élet. Ezzel együtt nem történt tragédia. Annyira ki van élezve a kvalifikáció, neki pedig a végén nem bírta a válla a gyakorlatot, így

per pillanat."

A 30 éves olimpiai bajnok azonban nem adja fel: "Nincs miért szomorkodni! Ahogy eddig is felálltunk, most is fel fogunk, és igérem, sok mindenkinek szerzünk még könnyfakasztó örömöket" - ígérte Facebook-üzenetében.